vineri

3 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 august, 2020

Acțiunile UE în materie de politică externă nu par să îi îndreptățească ambițiile de a se transforma în principal actor geopolitic – la crizele din Belarus și din Mediterana răspunde cu jumătate de măsură.

După reuniunea extraordinară de miercuri, care a durat 3 ore, liderii UE au afirmat că alegerile prezidențiale din 9 august din Belarus nu au fost ”nici libere și nici corecte” și au transmis că nu recunosc rezultatele oficiale care au atribuit lui Alexander Lukasenko 80% dintre voturile exprimate.

În documentul oficial transmis după reuniune, UE nu merge însă până la capăt și nu i-a cerut lui Lukasenko nici să renunțe la putere, nici să organizeze un nou scrutin prezidențial. În plus, în cadrul unei conferințe organizate după reuniune, Angela Merkel a afirmat că Alexander Lukasenko trebuie să fie inclus în orice discuție care vizeză soluționarea crizei.


Consiliul a abaordat și criza din Mediterana, dosar în care s-a limitat să transmită ”îngrijorarea” cu privire la tensiunile create de Turcia, și să asigure Cipru și Grecia de ”solidaritate deplină”.

Sunt foarte probabil poziții care nu vor genera nicio schimbare în planurile autocraților care au provocat aceste crize.

Document oficial: concluziile în urma videoconferinței din 19 august

Belarus

 1. Membrii Consiliului European au discutat despre situația din Belarus în urma alegerilor prezidențiale desfășurate la 9 august.
 2. UE a urmărit evoluția situației din Belarus cu mare atenție și cu o îngrijorare crescândă. Alegerile din 9 august nu au fost nici libere, nici corecte; prin urmare, nu recunoaștem rezultatele acestora.
 3. Populația din Belarus are dreptul de a-și determina propriul viitor. Membrii Consiliului European își exprimă solidaritatea clară cu populația din Belarus în dorința acesteia de a-și exercita drepturile democratice fundamentale.
 4. Membrii Consiliului European condamnă violențele disproporționate și inacceptabile de care au dat dovadă autoritățile publice împotriva protestatarilor pașnici. Violențele trebuie evitate, iar toți cei care sunt deținuți în mod ilegal trebuie să fie eliberați imediat și necondiționat. Societatea civilă și actorii din opoziție implicați în discuțiile privind tranziția politică trebuie să fie protejați de arestări arbitrare și de violență. UE se așteaptă că va avea loc o anchetare completă și transparentă a tuturor acuzațiilor de abuzuri.
 5. UE va impune în curând sancțiuni împotriva unui număr substanțial de persoane responsabile de violențe, de represiune și de falsificarea rezultatelor alegerilor.
 6. Progresele înregistrate în ultimii ani în relația dintre UE și Belarus sunt periclitate. Orice deteriorare suplimentară a situației va avea un impact asupra relației noastre și va genera consecințe negative.
 7. Solicităm autorităților din Belarus să găsească o modalitate de ieșire din criză prin încetarea violențelor, prin detensionarea situației și printr-un dialog național incluziv. Numai un proces pașnic și democratic, susținut de o mass-media independentă și liberă și de o societate civilă puternică, poate oferi soluții durabile. Toate părțile, inclusiv statele terțe, ar trebui să sprijine un astfel de proces.
 8. Vom continua să urmărim îndeaproape situația și să fim pregătiți pentru a contribui la eforturile de a pune capăt crizei în mod pașnic. UE sprijină pe deplin propunerile OSCE de dialog în Belarus și este gata să ofere asistență pentru realizarea de progrese în legătură cu acestea.

Estul Mării Mediterane

 1. Unele state membre au adus în discuție situația din estul Mării Mediterane și relațiile cu Turcia. Suntem din ce în ce mai îngrijorați de tensiunile în creștere și am subliniat nevoia urgentă de detensionare a situației.
 2. Ne-am exprimat solidaritatea deplină cu Grecia și Cipru și am amintit și reafirmat concluziile noastre anterioare cu privire la activitățile de foraj ilegale. Am convenit să revenim asupra acestor chestiuni în cadrul reuniunii noastre din septembrie. Toate opțiunile vor fi luate în considerare.

Mali

 1. Evenimentele din Mali sunt deosebit de îngrijorătoare și pot avea un impact destabilizator asupra întregii regiuni și asupra luptei împotriva terorismului. UE solicită eliberarea imediată a prizonierilor și restabilirea statului de drept.
 2. UE acționează în deplină coordonare cu partenerii africani și internaționali și sprijină eforturile ECOWAS de a găsi o soluție în conformitate cu aspirațiile poporului malian.
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: