luni

15 aprilie, 2024

9 iulie, 2020

Guvernul  propune majorarea de la 66.500 de euro la 95.000 de euro a valorii maxime a creditului acordat prim programul Prima Casă, ce urmează să fie redenumit Noua Casă (O casă, o familie, cea mai recentă formă), potrivit unui proiect de OUG discutat joi în ședință și publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

În plus, Finanțele propun eliminarea caracterului social al programului, prin eliminarea plafoanelor de venit pentru potențialii beneficiari.

Creditul maxim pentru locuințele noi s-ar majora astfel de la 66.500 de euro la 95.000 de euro echivalent în lei, în timp ce creditul pentru locuințele construite în urmă cu peste cinci ani crește de la 57.000 de euro la 66.500 de euro.


Ponderea garanției de stat în total credit rămâne la 60% pentru împrumuturile aferente locuințelor “noi”, recepționate sau consolidate în ultimii cinci ani, respectiv de 50% pentru cele mai vechi de atât. Avansul rămâne, de asemenea, la 5%, astfel că valoarea maximă a locuințelor ce pot fi achiziționate prin program este de 100.000 de euro, respectiv 70.000 de euro.

”În contextul actual, caracterizat de manifestarea efectelor crizei economice pe fondul pandemiei de Covid-19, trebuie să fie utilizate programe și mecanisme de finanțare-garantare care și-au dovedit în timp funcționalitatea și eficiența, atât în privința adresabilității, cât și sub aspectul rezultatelor, așa cum este cazul programului <<Prima casă>>. Un alt avantaj al utilizării unor mecanisme adaptate și funcționale este reprezentat de faptul că atât criteriile de eligibilitate, cât și condițiile de accesare și de derulare a mecanismului de finanțare-garantare sunt consacrate și extrem de cunoscute în piață, de către beneficiari, bănci, autoritățile și organismele implicate, existând astfel premise ca noul Program va fi ușor de implementat”, se arată în nota de fundamentare.

(Citiți aici varianta integrală a proiectului de ordonanță de modificare a programului)

De asemenea, Finanțele propun eliminarea plafoanelor de venit impusă odată cu transformarea programului Prima Casă în ”O casă, o familie”.

Astfel, de noua variantă pot beneficia persoanele fizice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
  • achiziţionează  o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
  • are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Pentru că în forma sa anterioară, programul nu a funcționat deoarece nu a avut normele de aplicare, MFP propune ”un termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în care Ministerul Finanțelor Publice va propune Guvernului spre aprobare proiectul de  hotărâre privind modificarea şi completarea normelor de implementare a programului „O familie, o casă”, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 717/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, se propune introducerea unor norme tranzitorii prin care contractele de garantare și promisiunile de garantare încheiate și aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență continuă să producă efecte în conformitate cu prevederile legislației în vigoare la data emiterii lor”.

În cadrul programului Prima Casă, până la data de 31 mai 2020 au fost acordate un număr de 296.379 de promisiuni și contracte de garantare în valoare de 26,7 miliarde de lei. Până în prezent au fost efectuate plăți în valoare de 77,3 milioane de lei pentru un număr de 963 de garanții acordate din care au fost repuse în drepturile și obligațiile contractului de garantare un număr de 161 de garanții în valoare de 13,7 milioane de lei, rezultând plăți nete efectuate de 63,6 milioane de lei pentru un număr de 802 contracte de garantare. Rata de executare a garanțiilor în cadrul programului este subunitară, calculată ca raport între plățile efectuate și garanțiile acordate, rezultând o rată de default de 0,32% exprimată ca număr de garanții plătite/acordate și de 0,29% exprimată valoric, respectiv valoare garanții executate/acordate.

Plafonul total de garantare aprobat pentru acordarea de garanții în cadrul programului ”Prima casă” în anul 2020 este de 2.000 de milioane de lei, din care s-a alocat către instituțiile de credit un plafon de garantare în valoare de 1.980.000.000 lei din care, până în prezent s-a consumat cca 417 milioane lei, ceea ce reprezintă procentual aproximativ 23% din valoarea plafonului alocat pentru anul 2020.

În  Monitorul Oficial  nr. 280 din 3 aprilie 2020 a fost publicată  Legea  nr. 40/2020  pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă”, precum şi pentru aprobarea unor măsuri de aplicare a acestuia, care a modificat în sens restrictiv Programul, introducându-se multiple elemente care accentuează caracterul social.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: