La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Chestiunea

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan,… Mai mult

27.10.2019

La obiect

O măsură pentru 7 milioane de viitori pensionari: aducerea contribuției la pilonul II de pensii la nivelul legal

Potrivit atr.43, alineatele 2 și 3 din legea 411/2004, amendate prin OUG 112/2007, contribuțiile ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul salarial… Mai mult

27.10.2019

La obiect

Măsurile economice și fiscale din programul cu care Guvernul Orban cere învestirea în Parlament

Din programul de guvernare al echipei cu care premierul desemnat Ludovic Orban va cere învestirea Parlamentului se remarcă următoarele măsuri economice și fiscale considerate urgente:… Mai mult

24.10.2019

Cronicile

Document / Prognoza de iarnă a Comisiei: România va crește pe baza cererii interne și a revenirii mondiale

de Anne-Marie Blajan 5.2.2015

prognoza de iarna comisia europeanaCreşterea economică a României va rămâne robustă în 2015 şi 2016, graţie în principal cererii interne şi unei pieţe a muncii stabile, prognozează Comisia Europeană în previziunile sale economice date joi publicităţii. Consolidarea fiscală va continua şi în 2015, estimează Bruxelles-ul.

Comisia Europeană estimează o creştere economică de 2,7% în 2015 şi de 2,9% în 2016, ca urmare a cererii interne şi a revenirii economiei mondiale.

Creşterea salariilor, inflaţia scăzută, scăderea ratelor dobânzilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa muncii vor duce la creşterea puterii de cumpărare, ceea ce va detemina un consum privat robust, estimează Comisia.

Continuând trendul din 2014, împrumuturile în monedă naţională vor continua să crească, stimulate de  relaxarea condiţiilor de creditare şi reducere a dezintermedierii subsidiarelor din România ale băncilor străine.

romania

Foto: CE (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

 

Comisia Europeană notează o creştere surprinzător de puternică a economiei româniei în T3 al anului 2014 (1,8% în comparaţie cu trimestrul anterior), stimulată de consumul privat, mai bun decât fusese anticipat, şi de creșterea exporturilor.

Creşterea anuală în 2014 este estimată de Comisie la 3%.

Dezintermedierea băncilor străine şi tensiunile geopolitice – riscuri pentru economia României

Comisia Europeană crede că riscurile pentru economia României sunt reduse, însă sunt de luat în calcul o accelerare a măsurilor de deleveraging a băncilor străine şi impactul deteriorării situaţiei conflictul dintre Ucraina şi Rusia.

Încrederea în pieţe ar avea de suferit, al fel ca şi situaţia economică a marilor parteneri economici occidentali ai României.

În schimb, economia ar putea fi stimulată de planul de investiţii al UE şi implementarea mai multor reforme structurale.

Prognoză îmbunătăţită privind deficitul

Spre deosebire de prognoza de toamnă, care anticipa un deficit de 2,1% din PIB anul trecut, ultimele estimări ale Comisiei estimează o scădere a deficitului pentru 2014 la 1,8% din PIB, de la 2,2% în 2013.

Creşterea accizei la carburanţi şi introducerea taxei pe stâlp au contrabalansat impactul reducerii CAS şi a neimpozitării profitului reinvestit, crede CE. În plus, colectarea taxelor s-a îmbunătăţit în 2014, estimează Comisia.

Pentru anul 2015, este estimate un deficit bugetar de 1,5%, în condiţiile în care reducerea veniturilor din taxe este contrabalansată de reducerea cheltuielilor.

La capitolul venituri, prognoza se referă la impactul anual al reducerii CAS şi al reducerii taxei pe stâlp, în timp ce chletuielile pe bunuri şi servicii vor scădea considerabil.

Chletuielile cu salariile în sectorul public vor rămâne sub control, pentru că doar anumite categorii vor beneficia fie de creşteri salariale, fie de creşterea salariului minim, iar contribuţiile vor fi mai mici.

Allte economii la buget vor rezulta în 2015 din eliminarea cheltuielilor de roganizare a alegerilor de anul trecut şi reducerea subvenţiilor.

Însă prognoza ia în calcul ipoteza alocării de la buget a întregii părţi necesare cofinanţării fondurilor europene.

În 2016, deficitul este estimat la aceeaşi valoare, de 1.5% din PIB, pornind de la ipoteza că nu vor exista schimbări de politică şi că veniturile se vor dezvolta pe măsură ce economia va creşte.

În privinţa deficitului structural, acesta se va îmbunătăţi în 2014 faţă de 2013, de la 1,5% la 1, 25% pentru perioada 2014-2016, dar sub nivelul de 1%.

Datoria guvernamentală este prognozată la 38,7% în 2014 şi va rămâne şi în 2015-2016 sub 40% din PIB.

Investiţiile – stimulate de schimbările în regimul de taxare şi de fondurile europene

După doi ani de scădere, investiţiile publice şi private vor cunoaşte un avânt, se arată în prognoză. Investiţiile private vor fi stimulate de creşterea încrederii investitorilor, îmbunătăţirea condiţiilor de finanţare, dar şi de schimbările recente în regimul fiscal favorabile mediului de afaceri : neimpozitarea profitului reinvestit, scăderea CAS şi scăderea taxei pe construcţii special.

Investiţiile publice vor fi, în schimb, stimulate de relansarea proiectelor cofinanţate din fonduri europene

Exporturile sunt preconizate să crească, graţie redresării economice a principalilor parteneri comerciali ai României, însă ritmul va fi totuşi redus.

Importurile în schimb, vor avea un ritm accelerat, stimulate de creşterea cererii interne.

Şomajul, la nivel constant, inflaţia: 1,2%

Piaţa muncii a fost foarte stabilă în ultimii ani, notează Comisia, angajarea şi şomajul având niveluri constante.

Numărul locurilor de muncă în sectorul privat este aşteptat să crească uşor, iar pentru orizontul 2016 rata şomajului ar fi prognozată la 6,8%.

După un minim istoric de 0,9% în iunie 2014, inflaţia este prognozată la 1,4% în 2014 şi reflectă reducerea TVA la pâine un an agricol bun şi preţurile mondiale scăzute la energie.

Pentru 2015, rata inflaţiei este estimată la 1,2%, un nivel scăzut stimulat de scăderea preţurilor la energie, a inflaţiei scăzute în UE. Preţurile vor creşte în 2016 din cauza cererii interne, rata inflaţiei fiind estimază la 2,5%.

(Descărcaţi aici prognoza completă a Comisiei Europene pentru România)

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 5.2.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

Universitatea București și Europa FM îi invită pe Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă la dezbatere

Vladimir Ionescu

Universitatea București și Europa FM le-a adresat candidaților la alegerile prezidențiale aflați în turul al doilea, Vasilica-Viorica Dăncilă și Klaus Werner Iohannis, invitația de a… Mai mult

Europa

Jean-Claude Juncker: SUA nu va suprataxa importurile de automobile europene

Iulian Soare

Preşedintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că Donald Trump nu va impunenoi tarife vamale asupra importurilor de automobile europene, precizând… Mai mult

Stiri

Contestația în anulare împotriva condamnării lui Radu Mazăre la 9 ani de închisoare, respinsă

Vladimir Ionescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni contestația în anulare formulată de Radu Mazăre împotriva deciziei de condamnare definitivă la nouă ani de… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanţelor a împrumutat 792 mil. lei de la bănci, cu o dobândă de 3,86%

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 792 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o… Mai mult

Stiri

CNAS anunță licitații pentru mentenanța sistemului informatic. Valoare estimată: 6,3 milioane euro, plus TVA

Vladimir Ionescu

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat licitația pentru serviciile de administrare, mentenanță, suport tehnic, dezvoltare și help desk aferente sistemelor IT din… Mai mult

Stiri

Instanța a decis falimentul RADET – decizie definitivă

Adrian N Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, luni, falimentul Regiei de termoficare a Capitalei, RADET, menţinând astfel decizia de primă instanţă a Tribunalului Bucureşti. Administratorul… Mai mult

Stiri

Varujan Vosgnian a anunțat sfârșitul alianței ALDE – Pro România

Vladimir Ionescu

Alianța dintre Pro România și ALDE s-a încheiat, a anunțat într-un mesaj pe Facebook purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian. Alianța electorală care l-a… Mai mult