18 martie, 2022

Proiectul de OUG privind plafonarea scumpirilor la energie nu mai prevede un consum maxim de gaze la care se aplică prețuri fixe, în schimb obligă producătorii de gaze să vânda în limita unor anumite plafoane, potrivit documentului publicat de Ministerul Energiei.

Producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi să vândă la un preț de 150 de lei / MWh cantitățile necesare pentru consumul casnic și de 250 de lei / MWh – cele pentru producerea de energie termică, spune proiectul. Ulterior Guvernul va putea schimba limitele.

Nu mai este precizată nici o limită de consum de gaze casnic la care se aplică prețurile maxime de facturare, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, în ciuda a ceea ce anunțase premierul Nicolae Ciucă, anterior.


La sfârșitul lunii februarie, când a anunțat noile măsuri, premierul a spus că populația va beneficia de un preț final compensat, numai în limita unui consum anual de 1.200 de metri cubi.

Așa cum se anunțase, a dispărut componenta de compensare a scumpirilor. OUG ar urma să fie adoptată de Guvern, vineri, dar nu există încă o ordine de zi anunțată pentru ședință și nici o variantă definitivă a proiectului.

Prețurile maxime: Atenție la consumul de electricitate

Astfel, proiectul spune doar că, pentru consumul de gaze realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizori naturale este maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici şi de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.

Pentru consumul de electricitate realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final este diferit în funcție de consum, la facturarea de către furnizorii / operatorii de distribuţie care asigură revânzarea energiei electrice:

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 KWh,
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv şi
  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

Rezultă că, la un consum mai mare de 300 de kWh, clienții casnici vor plăti conform contractelor cu furnizorii.

Proiectul de act normativ prevede plafonarea preţurilor finale facturate la energie electrică pentru clienţii casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situaţie de sărăcie energetică, pe două tranşe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021, şi a preţurilor finale la gaze naturale.

Obligația înmagazinării de gaze și suprataxarea veniturilor celor din electricitate

Furnizorii de gaze au obligația să facă stocuri în depozitele de înmagazinare pentru puțin 30% cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienţilor finali din portofoliul propriu/consumului propriu, , până toamna viitoare.

Pe de altă parte, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică calculat se impozitează cu 80%, conform metodologiei.  Sunt exceptate capacitățile de producție puse în funcțiune după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor variază, de la caz la caz, de la 20.000 de lei până o sumă  cuprinsă între 1 şi 5% din cifra de afaceri anuală, din anul financiar anterior sancţionării.

(Descărcați AICI Proiectul OUG privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: