Deputatul PNL Daniel Zamfir a depus marți la Senat mai multe amendamente la legea dării în plată, act normativ trimis de președintele Klaus Iohannis la reexaminare.
Legea care le permite debitorilor să își stingă datoriile prin cedarea imobilului ipotecat ar urma să fie aplicată ”consumatorilor”, astfel încât să fie excluși așa-numiții speculatori imobiliari, persoane fizice care au construit sau cumpărat pe credit imobile cu scopul de a le vinde la o valoare mai mare.
Contactat de cursdeguvernare.ro, deputatul Daniel Zamfir a precizat că legea se va aplica tuturor contractelor în vigoare, dar și că această prevedere este constituțională. În opinia sa, legea vine în sprijinul celor care au dificultăți în achitarea ratelor și este ”o pârghie, un instrument de negociere” pentru debitori, deoarece ”banca n-are ce face cu casa, iar omul nu vrea să plece din casă”. Prin urmare cele două părți ar putea ajunge la o înțelegere mai ușor. În opinia sa, legea nu este de natură să distorsioneze creditarea.
Principalele modificări aduse legii:
- Legea nu se va mai aplica ”persoanelor fizice”, sintagma fiind înlocuită cu cea de ”consumator” pentru a elimina de la aplicarea legii categoria „profesioniștilor”, care conform noului Cod Civil sunt persoanele fizice care desfășoară activități comerciale.
- Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilită la un termen mai scurt de 30 zile, termen în care instituția de credit trebuie să răspundă notificării consumatorului, tocmai pentru a da posibilitatea creditorului și debitorului să ajungă la un acord amiabil de stingere a datoriei înainte de darea în plată.
- A fost introdus un alineat care prevede aplicarea legii și în cazul consumatorilor care au fost deja supuși executării silite.
(Descărcați AICI amendamentele aduse legii dării în plată)
Președintele Klaus Iohannis a cerut la jumătatea lunii decembrie reexaminarea legii privind darea în plată. Potrivit cererii înaintate Parlamentului, principiul dării în plată este un principiu economic şi juridic care induce partajarea riscurilor, în mod echitabil, între creditor şi debitor. Aplicarea acestui concept este binevenită, însă trebuie să aibă în vedere adaptarea instituţiei dării în plată la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, se arată în solicitarea de reexaminare.
“Darea în plată trebuie legiferată astfel încât să preîntâmpine sau să diminueze hazardul moral în relaţia dintre creditor şi debitor, într-un context contractual în care comportamentele economice ale acestora să fie ghidate de principiul responsabilităţii în privinţa drepturilor şi obligaţiilor lor legitime. Pe de altă parte, reglementarea raporturilor contractuale dintre debitorii aflaţi în imposibilitatea de a-şi achita creditele ipotecare pentru achiziţionarea de locuinţe şi creditorii acestora răspunde, totodată, unei problematici care are şi profunde conotaţii sociale şi pentru care soluţiile legislative trebuie să ofere celor aflaţi într-o asemenea situaţie predictibilitate şi securitate juridică. Din aceste perspective, considerăm că actele normative în materie trebuie să fie clare şi lipsite de orice echivoc, doar astfel putând fi realizat scopul avut în vedere de legiuitor”, se mai spune în solicitare.
Oficialii Băncii Naționale a României (BNR) au precizat la finele anului trecut că forma trimisă spre promulgare poate genera risc sistemic.
”În forma actuală, pe baza analizelor pe care specialiștii noștri le-au făcut, legea poate genera risc sistemic, implementarea acesteia afectând stabilitatea financiară și funcționarea instituțiilor de credit și putând conduce la costuri pentru contribuabili”, a spus Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.
Un răspuns
Manipulare? Consumator e si acea persoana (fizica) care a luat un credit in interes personal pentru a isi cumpara (sau construi) mai multe apartamente ori terenuri, pentru inchiriere sau vanzare la un pret mai mare, deci pentru afaceri fara sa fie „profesionisti” …
Iar acestia au si alte bunuri sau bani cu care pot plati, spre deosebire de cei care nu isi mai pot plati creditul luat pentru casa in care stau, si care se vor vedea si cu banii dati si fara casa! Mai bine ar prevedea in lege, ca in Spania, obligatia ca bancile – care vor adera voluntar! – sa caute solutii de restructurare a creditului astfel incat imprumutatii sa isi pastreze casa si sa poata plati o rata / datorie mai mica! Si, tot ca in Spania, legea sa prevada expres ca cei care ajung sa isi dea locuinta in plata sa ramana chiriasi inca doi ani cu chirie mica. Altfel, castiga doar speculatorii-consumatori!