16 noiembrie, 2020

Judecătorii Curții Constituționale să fie numiţi din rândul puterii judecătoreşti şi doar cu avizul pozitiv și al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), propune deputatul liberal Ovidiu-Ioan Sitterli, într-un proiect înregistrat la Camera Deputaților.

Proiectul de lege depus pentru modificarea Legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR este considerat necesar, în opinia deputatului Sitterli, pentru a elimina puternica amprentă politică din deciziile actualei Curți și pentru revenirea la echilibrul puterilor în stat:

Curtea Constituţională este subordonată caracterului politic al acesteia, amprenta politicului fiind puternic simţită în fiecare decizie a Curţii, numeroase fiind deciziile care au fost aspru criticate de opinia publică. (…)


Pentru realizarea principiilor constituţionale ale separaţiei puterilor şi echilibrul acestora în stat este necesară o nouă abordare a organizării Curţii Constituţionale prin acordarea unor roluri partajate şi echilibrate, în conformitate cu istoria constituţională, în privinţa jurisdicţiei constituţionale, celor trei puteri ale statului.

Principalele noutăți aduse de inițiativa legislativă înregistrată pe 10 noiembrie:

  • Doar judecătorii pot ocupa una dintre cele nouă poziții din componența CCR. Condițiile impuse în prezent, conform art. 38 din Legea 47/1992: judecătorii „trebuie să aibă pregătire judiciară superioară, înaltă competenţa profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţămîntul juridic superior”.
  • Lipsa avizului sau avizul negativ al CSM duce la respingerea cererii de candidatură.
  • Judecătorii depun cererile de candidatură, însoţite de un curriculum vitae, avizul Consiliului Superior al Magistraturii şi actele doveditoare că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.
  • Numirea judecătorului la CCR se face numai cu acordul prealabil exprimat în scris prin cererea de candidatură a magistraţilor.

(DESCĂRCAȚI AICI PROIECTUL DE LEGE)

Procedura de numire a judecătorilor CCR:

  • Curtea Constituţională se compune din 9 judecători numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
  • Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
  • Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecători din 3 în 3 ani.
  • Fiecare Cameră a Parlamentului numeşte, cu votul majorităţii membrilor săi, la propunerea Biroului permanent şi pe baza recomandarii Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit numărul cel mai mare de voturi.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: