miercuri

24 aprilie, 2024

7 ianuarie, 2016

isu igsuInspectoratele pentru Situații de Urgență au primit anul trecut, din partea unor firme și a unor persoane fizice, bunuri în valoare totală de peste două milioane de lei, potrivit situației publicate pe site-ul IGSU.

În decembrie, premierul Dacian Cioloș a cerut ca toate sponsorizările IGSU să fie făcute publice, după ce tolo.ro a acuzat structura că a primit donații de la firme pe care ar trebui să le controleze.

Discuția a apărut în contextul incendiului de la Club Colectiv, care a dus la moartea a 65 de persoane.


Clubul fusese verificat de doi pompieri de la ISU București – Ilfov care însă nu au completat niciun document și nu au amendat firma pentru că funcționa fără aviz contra incendiilor și nu respecta normele privind prevenirea incendiilor.

SMURD este principalul donator al IGSU:

  • 498.466 de lei au fost dați pentru produse IT care au ajuns la mai multe unități de pompieri
  • 112.513 lei pentru ISU București – Ilfov (bunuri IT, cazarmament)
  • 33.583 lei (combinezoane, șepci și jachete SMURD)
  • 18.700 (contravaloarea racordare alimentare gaze naturale)
  • 47.986 lei (combinezoane și șepci)
  • 182.831 de lei (autoșenilă pentru ISU Suceava)

De la asociațiile de profil au venit cele mai multe donații, chiar dacă fiecare dintre ele reprezintă sume mici.

Printre firme apar instituții bancare, societăți din domeniul farmaceutic, producători de alimente, hipermarketuri, producători de softuri etc.

Cea mai mare donație provenită de la o persoană juridică este de 95.000 de lei. Este vorba despre 750 de unități centrale model Fujitsu Siemens și 100 model IBM donate de IQ Management SRL.


Compania este nominalizată în rapoartele Curții de Conturi pentru că trebuia să implementeze Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA), care să permită o evidenţă a naşterilor, deceselor, vânzărilor şi sacrificărilor de animale din ferme sau din gospodării.

Curtea de Conturi a acuzat însă compania că nu a respectat mai multe clauze contractuale, deși a încasat în 10 ani peste 57 de milioane de euro.

(DESCĂRCAȚI AICI LISTA SPONSORIZARILOR PRIMITE ÎN 2015 DE ISU)

Printre sponsorizările de la firme se numără şi cea primită de ISU Buzău de la o firmă care vinde şi montează centrale termice şi instalaţii sanitare, constând într-un televizor de 1.370 de lei.

În situația publicată de IGSU  nu apar numele persoanelor fizice care au sponsorizat instituția, dar sumele sunt mici: de la stickuri de memorie de 29,9 lei, până la materiale de construcţii în valoare de 1.663 de lei (ISU Caraş-Severin), un aparat de aer condiţionat de 700 de lei (ISU Constanţa), mobilier de 600 de lei (ISU Harghita) și boiler de 500 de lei (ISU Teleorman).

Serviciul secret al MAI, implicat în avizarea sponsorizărilor

Tot ca urmare a neregulilor descoperite în relația ISU cu diferite firme, ministrul de Interne, Petre Tobă, a decis modificarea reglementărilor referitoare la sponsorizarea structurilor din MAI.

Orice sponsorizare, cadou sau donație primită de structurile Ministerului de Interne trebuie să aibă avizul serviciului secret din această instituție – Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), potrivit unui ordin de ministru supus dezbaterii publice.

Proiectul de ordin de ministru nu conține nicio referire la ce ar trebui să ia în considerare DIPI când acordă avizul, pe ce informații și cum va culege informațiile pe baza cărora această structură va decide ca o sponsorizare să fie acceptată sau refuzată.

În ce condiții nu pot fi acceptate donațiile și sponsorizările:

  • acceptarea ofertei ar afecta independenţa şi imparţialitatea în luarea deciziilor, ori îndeplinirea la timp şi cu obiectivitate a îndatoririlor care revin personalului MAI;
  • acceptarea ofertei ar conduce la crearea unor avantaje personale sau la folosirea în interesul propriu al personalului MAI, a fondurilor băneşti ori a bunurilor oferite;
  • oferta este făcută cu scopul evident de a obţine un avantaj economic pentru ofertant, de natură să-l favorizeze în raport cu alte persoane fizice sau persoane juridice;
  • oferta are ca obiect bunuri care, în mod evident, nu respectă normele de calitate şi siguranţă prevăzute de reglementările în vigoare.
  • Unităţile beneficiare nu pot accepta donaţia indirectă, deghizată şi nici cea care are ca obiect bunuri grevate de sarcini sau bunuri a căror procurare sau deţinere este interzisă de lege.
  • Unităţile beneficiare nu pot accepta fonduri băneşti sau bunuri oferite cu titlul de împrumut de consumaţie.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: