12 iulie, 2014

Ministerul Finanţelor a retras, sâmbătă, la solicitarea premierului Ponta, proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice – potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice.

Guvernul a „actualizat” pe data de 11 iunie, vineri, proiectul noului Cod Fiscal, în principal pentru a majora impozite şi taxe și l-a dat publicității pentru dezbaterea procedurală.  Măsura vine la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial a ultimelor modificări de fond la Codul Fiscal şi la două luni de la decizia de eliminare sau comasare a 92 de taxe şi tarife nefiscale şi parafiscale.

Sintagma „prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia” rămâne neschimbată şi, foarte probabil, ignorată şi de această dată.


Sămbătă, la doar o zi de la publicare, proiectul a fost retras la cerea premierului Ponta.

Impozit majorat pentru clădiri nerezidenţiale şi terenuri intravilane

Proiectul de modificare a Codului Fiscal stabileşte că persoanele fizice, care în prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirilor nerezidenţiale, vor fi obligate să achite pentru acestea un impozit cuprins între 0,25 şi 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare.

Potrivit modificării, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care deţin astfel de clădiri.

Cota impozitului pe clădiri pentru care există un raport de evaluare va fi stabilită de primărie.


În acelaşi timp, proiectul modifică valorile de impozitare şi coeficienţii de ajustare pentru locuinţele persoanelor fizice, însă suma de plată va rămâne foarte apropiată de valorile actuale.

Modificări vor fi efectuate de guvern şi la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plată creşte proporţional cu rangul şi zona localităţii, ajungându-se la creşteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.

Impozit majorat pentru autoturisme cu motoare de până la 1.600 cmc, motociclete, bărci

Pentru proprietarii de maşini, impozitul va creşte de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cm3 inclusiv şi de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru maşinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv.

Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scădea însă, de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scăderea continuând şi pentru maşini cu motoare mai mari.

Majorări de impozit vor fi efectuate şi pentru maşini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă.

Cota adiţională a taxelor locale poate creşte până la 50%

Noile modificări prevăd că indexarea impozitelor şi taxelor în funcţie de inflaţie va fi efectuată ca şi până acum de către consiliile locale însă majorările anuale pot fi de “maximum 50%” faţă de nivelul stabilit, în funcţie de condiţiile specifice zonei.

Legislatia actuala stabileşte că impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani prin hotărâre de guvern, în funcţie de rata inflaţiei calculată de la ultima indexare, iar administraţia locală poate majora suma de plată printr-o cotă adiţională, dar nu mai mult de 20% faţă de nivelul stabilit de Guvern.

Modificări anunțate de Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că a primit la promulgarea legea privind diminuarea contribuţiilor de asigurări sociale şi că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii.

Şeful statului a spus că este de părere că Guvernul are ca ţintă acoperirea deficitului rezultat prin micşorarea CAS prin creşterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

Descărcaţi AICI proiectul de modificare al Codului Fiscal, cu actualizările din 11 iulie

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: