vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 iulie, 2015

greciaUPDATE / :
O noapte de negocieri în patru – Alexis Tsipras, Angela Merkel, Francois Hollande și Donald Tusk – pare să fi apropiat lucrurile de un compromis, după elaborarea, duminică seara, de către Eurogrup, a documentului care ia în calcul soluția ieșirii temporare a Greciei din eurozonă.

Proiectul de compromis va fi supus spre aprobare tuturor liderilor din zona euro, a informat luni o sursă apropiată discuțiilor, citată de AFP.

„Există un acord în patru care acum va fi supus celor 19” lideri din zona euro, a subliniat această sursă, la câteva minute după ce Consiliul European a anunțat reluarea discuțiilor la vârf cu „un compromis” pe masă.


***

Informația de bază:

Guvernul grec a primit, duminică, un nou ultimatum din partea Eurogroup: are la dispoziție 72 de ore să accepte o nouă lista cu solicitări formulate de creditorii săi.

În cazul în care nu acceptă aceste solicitări, Grecia are în față perspectiva unei ”suspendări temporare” din Zona Euro.


Publicația britanică The Guardian publică această listă, care conține, în principal:

 • adoptarea unei cote unice de TVA
 • lărgirea bazei de impozitare
 • reformarea sistemului de pensii publice
 • adoptarea unui cod de procedură civilă
 • asigurarea independenței institutului național de statistică, ELSTAT
 • aplicarea automată a reducerii cheltuielilor bugetare
 • implementarea rezoluțiilor de supraveghere bancară
 • privatizarea rețelei de transport a electricității
 • acțiuni decisive pentru stoparea creditării neperformante
 • asigurarea independenței instituției cu atribuții în domeniul privatizării, TAIPED
 • depolitizarea administrației, un plan fiind așteptat până pe data de 20 iulie
 • reîntoarcerea negociatorilor Troicii la Atena

Creditorii Greciei vor ca această listă să fie aprobată până pe data de 15 iulie, atât de Guvernul Tsipras, cât și de Parlamentul de la Atena, pentru a putea continua discuțiile privitoare la acord.

”Eurogrupul ia notă de faptul că un eventual program ar avea nevoie de finanțări cuprinse între 82 și 86 miliarde de euro. Eurogrupul invită instituțiile (Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană) să exploreze posibilitățile de reducere a acestui pachet” relevă documentul.

De menționat că, atât Grexitul temporar (pentru 5 ani) cât și posibilitatea constituirii unui fond de active privatizabile ale Greciei administrate împreună cu reprezentanți ai zonei euro, sunt propuneri pe care le-a făcut, încă de sâmbătă, Germania. Deși multe state s-au grăbit să considere hazardate aceste propuneri, ele sunt conținute în decizia Eurogrup de duminică seara.

20150712 Grecia p1
Cerințele Eurogroup pentru continuarea negocierilor cu Grecia. Click pentru mărire

 

20150712 Grecia p2
Cerințele Eurogroup pentru continuarea negocierilor cu Grecia. Click pentru mărire
20150712 Grecia p3
Cerințele Eurogroup pentru continuarea negocierilor cu Grecia. Click pentru mărire
20150712 Grecia p4
Cerințele Eurogroup pentru continuarea negocierilor cu Grecia. Click pentru mărire

Potrivit documentelor publicate de The Guardian, Greciei i se cere să demareze un amplu program de privatizare și să îmbunătățească actul de guvernare.

Ca alternativă, Greciei i se cere să transfere unui fond independent, administrat de Grecia sub controlul Zonei Euro, active în valoare de 50 de miliarde de euro, care să fie privatizate în timp. Banii obținuți vor stinge din creditele Greciei.

9 din cele 18 state ale eurozonei sunt pentru Grexit

După reuniunea de duminică a Eurogroup s-au conturat clar taberele în ceea ce privește viitorul Greciei în Zona Euro:

 • 4 state vor evitarea cu orice preț a Grexit-ului: Spania, Franța, Italia și Luxemburg
 • 9 state sunt pentru ieșirea Greciei din Zona Euro: Slovacia, Austria, Germania, Malta, Lituania, Letonia, Finlanda, Belgia și Olanda
 • 5 state sunt indecise, preferând mai degrabă evitarea unui Grexit: Slovenia, Estonia, Irlanda, Portugalia și Cipru.

Două zile de negocieri grele – a prevalat poziția Germaniei

Miniştrii Finanţelor din zona euro nu au reuşit, sâmbătă, după aproximativ 9 ore de negocieri, să ajungă la un acord asupra reformelor promise de Grecia în schimbul unui plan de salvare. membrii Eurogrup au insistat, atât sâmbătă și mai apoi duminică, într-un document intern, pe faptul că ”încă nu există o bază de negociere” pentru cel de-al treilea program de salvare a Greciei.

Propuneri avansate sâmbătă de Germania au fost, inițial, privite cu rezerve : Ministrul german de externe a transmis un document către țările din zona euro, în care propunea o ieșire a Greciei din zona euro pe o perioadă limitată, de 5 ani, timp în care statele ar fi asigurat suport umanitar pentru depășirea dificultăților.

Tot Germaniei îi aparține și propunerea constituirii fondului de administrare a unor active privatizabile pe care Grecia să le vândă și să-și achite o parte din datorie.

Ambele propuneri se regăsesc în documentul final al Eurogrup., care s-a reunit din nou duminică, iar summitul extraordinar al liderilor UE a fost amânat în lipsa soluției pentru Grecia.

(Citiți și: ”Eurogrup reia negocierile cu Grecia. Summitul UE a fost amânat. Germania propune 5 ani de Grexit”)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În principal, la aceste ultime negocieri reprezentanții Greciei au constatat că au o problemă legată de credibilitate, care vizează, în principal, modul cum și-au respectat promisiunile făcute la acordurile anterioare.

Eşecul reuniunii au constrastat puternic cu optimismul care a predominat înaintea negocierilor, după ce propunerile elene de reformă au obţinut susţinerea prudentă a creditorilor şi aprobarea Parlamentului grec.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: