vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 martie, 2015

eurosUn parchet european cu jurisdicţie în 25 de state membre urmează să investigheze fraudele cu fonduri europene. Proiectul de regulament prin care se instituie înfiinţarea acestui Birou al Procurorului European a fost votat de comisia de libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European.

Monica Macovei a fost raportorul PE pentru acest regulament. Potrivit documentului, Biroul va fi format din procurori europeni selectați dintre persoanele trimise de statele membre si va fi condus de un procuror european şef.

În fiecare țară membră a Uniunii va exista un Birou al Procurorului European. Anchetele vor fi efectuate de echipa de procurori din țara respectivă, iar dosarele vor fi trimise pentru judecată în instanțele naționale.


In cazul în care o anchetă stagnează sau se blochează, Biroul Procurorului European va putea prelua investigațiile în astfel de situații și poate lucra cu procurori din alte state.

„Multe cazuri de fraude cu fonduri europene rămân nepedepsite în multe state membre ale Uniunii Europene. OLAF face doar anchete administrative și statisticile arată că doar 42% din anchetele OLAF ajung în instanțele de judecată.

Ceea ce înseamnă că autoritățile naționale care primesc anchetele OLAF nu le finalizează, nu merg pe firul fraudelor pana la capăt.

Aici intervine Procurorul European. Această nouă instituție europeană este răspunsul pe care îl dăm la ineficiența pedepsirii și recuperării fraudelor cu bani europeni, care afectează buzunarul fiecărui cetățean al Uniunii”, argumentează Monica Macovei, potrivit unui comunicat de presă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Necesitatea aunei astfel de instituţii este justificată prin faptul că, în UE, suspiciunile de fraudă în dauna intereselor financiare ale Uniunii se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro annual.

Raportul arată că există motive întemeiate pentru a crede că sumele eventual expuse riscului de fraudă sunt de aproximativ 3 de miliarde de euro pe an.

 (Citiţi aici raportul integral al PE)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: