Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
DOCUMENT / PE va înființa Biroul Procurorului European, pentru a investiga fraudele cu fonduri europene
de Anne-Marie Blajan 10.3.2015
Un parchet european cu jurisdicţie în 25 de state membre urmează să investigheze fraudele cu fonduri europene. Proiectul de regulament prin care se instituie înfiinţarea acestui Birou al Procurorului European a fost votat de comisia de libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European.
Monica Macovei a fost raportorul PE pentru acest regulament. Potrivit documentului, Biroul va fi format din procurori europeni selectați dintre persoanele trimise de statele membre si va fi condus de un procuror european şef.
În fiecare țară membră a Uniunii va exista un Birou al Procurorului European. Anchetele vor fi efectuate de echipa de procurori din țara respectivă, iar dosarele vor fi trimise pentru judecată în instanțele naționale.
In cazul în care o anchetă stagnează sau se blochează, Biroul Procurorului European va putea prelua investigațiile în astfel de situații și poate lucra cu procurori din alte state.
“Multe cazuri de fraude cu fonduri europene rămân nepedepsite în multe state membre ale Uniunii Europene. OLAF face doar anchete administrative și statisticile arată că doar 42% din anchetele OLAF ajung în instanțele de judecată.
Ceea ce înseamnă că autoritățile naționale care primesc anchetele OLAF nu le finalizează, nu merg pe firul fraudelor pana la capăt.
Aici intervine Procurorul European. Această nouă instituție europeană este răspunsul pe care îl dăm la ineficiența pedepsirii și recuperării fraudelor cu bani europeni, care afectează buzunarul fiecărui cetățean al Uniunii”, argumentează Monica Macovei, potrivit unui comunicat de presă.
Necesitatea aunei astfel de instituţii este justificată prin faptul că, în UE, suspiciunile de fraudă în dauna intereselor financiare ale Uniunii se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro annual.
Raportul arată că există motive întemeiate pentru a crede că sumele eventual expuse riscului de fraudă sunt de aproximativ 3 de miliarde de euro pe an.