vineri

29 martie, 2024

10 martie, 2015

eurosUn parchet european cu jurisdicţie în 25 de state membre urmează să investigheze fraudele cu fonduri europene. Proiectul de regulament prin care se instituie înfiinţarea acestui Birou al Procurorului European a fost votat de comisia de libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European.

Monica Macovei a fost raportorul PE pentru acest regulament. Potrivit documentului, Biroul va fi format din procurori europeni selectați dintre persoanele trimise de statele membre si va fi condus de un procuror european şef.

În fiecare țară membră a Uniunii va exista un Birou al Procurorului European. Anchetele vor fi efectuate de echipa de procurori din țara respectivă, iar dosarele vor fi trimise pentru judecată în instanțele naționale.


In cazul în care o anchetă stagnează sau se blochează, Biroul Procurorului European va putea prelua investigațiile în astfel de situații și poate lucra cu procurori din alte state.

„Multe cazuri de fraude cu fonduri europene rămân nepedepsite în multe state membre ale Uniunii Europene. OLAF face doar anchete administrative și statisticile arată că doar 42% din anchetele OLAF ajung în instanțele de judecată.

Ceea ce înseamnă că autoritățile naționale care primesc anchetele OLAF nu le finalizează, nu merg pe firul fraudelor pana la capăt.

Aici intervine Procurorul European. Această nouă instituție europeană este răspunsul pe care îl dăm la ineficiența pedepsirii și recuperării fraudelor cu bani europeni, care afectează buzunarul fiecărui cetățean al Uniunii”, argumentează Monica Macovei, potrivit unui comunicat de presă.


Necesitatea aunei astfel de instituţii este justificată prin faptul că, în UE, suspiciunile de fraudă în dauna intereselor financiare ale Uniunii se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro annual.

Raportul arată că există motive întemeiate pentru a crede că sumele eventual expuse riscului de fraudă sunt de aproximativ 3 de miliarde de euro pe an.

 (Citiţi aici raportul integral al PE)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: