Uniunea Europeană nu poate adera la Convenţia Europeană pentru apărarea Drepturilor Omului, pentru că nu este compatibil cu legislaţia comunitară. Este verdictul dat de Curtea de Justiţie a UE.
Cei 28 de membri ai UE sunt, individual, membri ai Consiliului Europei şi, automat, parte a CEDO. Iar tratatul de la Lisabona obliga întreaga Uniune să semneze această convenţie.
În prezent, cetăţenii nu pot contesta legile comunitare şi practicile UE la CEDO, aşa cum se întâmplă în cazul celor naţionale. În schimb, statele membre pot fi acţionate la CEDO pentru cp pun în practică decizii agreate la nivel comunitar.
Potrivit tratatului de la Lisabona, UE are propria Cartă a Drepturilor Fundamentale, a cărui aplicare e supravegheată de Curtea de Justiţie a UE, instanţă care se ocupă acum cu ubn număr sporit de cazuri care se referă la drepturile fundamentale din statele UE.
Prin aderarea la CEDO a UE se unifică instanţele şi se creează un cadru legal unitar pentru protejarea drepturilor omului pe continent.
După aproape 3 ani de negocieri şi discuţii tehnice, în aprilie 2013, s-a încheiat un acord între Consiliul Europei şi Comisia Europeană. În iulie 2013, CE a cerut o opinie asupra acestuia Curţii de Justiţie a UE, pentru a vedea dacă este conform legislaţiei comunitare. După audierea din mai 2014, hotărârea s-a pronunţat joi.
Curtea notează că, prin aderarea UE la CEDO, aceasta din urmă va fi obligatorie pentru instituţiile comunitare şi pentru statele membre şi va deveni parte integrantă a legislaţiei comunitare.