luni

22 aprilie, 2024

23 aprilie, 2017

După apariția în media a proiectului de modificare a Codului fiscal, PSD – principalul patid de guvernământ și promotorul noului sistem de impozitare globală – și-a instruit comunicatorii în legătură cu mesajele care trebuie transmise public în legătură cu noua filosofie de impozitare a gospodăriilor.

”Punctajul” dat responsabililor PSD care sunt invitați frecvent la dezbateri televizate organizate de canalele de știri conține și mesaje fără acoperire sau nuanțe care pot schimba percepția reală asupra proiectului – unele propagandistice de-a binelea.

Iată câteva dintre adevărurile din viața reală care le combat :

(Descărcați AICI ”punctajul” PSD privind impozitul pe venitul global)

Birocrația se elimină doar de la ghișeele ANAF: Se naște o alta


Unul dintre mesajele-cheie pe care guvernul vrea să-l transmită populației este: ”Se elimină ghișeele! Se elimină birocrația pentru cetățeni! (toate plățile fiscale și depunerile de declarații fiscale vor fi făcute de consultanții fiscali).”

În realitate, procesul birocratic se mută la sediul consultantului fiscal – o arată chiar documentul elaborat de PSD.

La capitolul ”Cine sunt consultanții fiscali și care e rolul lor?”, documentul indică:

Principalele sale atribuții (ale consultantului- n. red.) vor fi:

  • Completarea declarației anuale de venit pe gospodărie, în numele membrilor gospodăriei.
  • Depunerea declarației anual de venit global.

De la capitolul ”Cum se vor calcula deducerile?” aflăm:

  • Din veniturile unei gospodării se scad contribuțiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra într-un coș comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din această bază de impozitare vor fi scăzute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli.
  • Pentru a beneficia de deduceri, gospodăria va trebui să prezinte dovada cheltuielilor (bonuri fiscale, chitanțe, dovezi privind tranzacții bancare, facturi etc.).

În fine, documentul explică și ”Cum va lucra consultantul fiscal”: ”Va lucra după același model ca și medicul de familie. Va avea un cabinet propriu și un program zilnic fix, în cadrul căruia va acorda consultații pentru gospodăriile pe care le are în gestiune. În cadrul acestui program poate primi bonurile fiscale, poate face plăți, poate completa declarațiile fiscale etc.”

În rezumat: Gospodăria alege un consultant fiscal. Când începe perioada de declarare mergi  cu sacoșa cu facturi și cu chitanțe pentru calculul deducerilor la sediul consultantului. Unde aștepți răbdător să-ți vină rândul la ”consultație”. Deci singurii care vor scăpa de nervi și de aglomerație sunt funcționarii de la ghișeele Fiscului.

Banii tăi și banii consultantului

Între atribuțiile consultantului, mesajul PSD transmite: ”Efectuarea plăților tuturor obligațiilor fiscale ale membrilor familiei către administrațiile și instituțiile publice centrale sau locale.”

Normele ulterioare vor trebui să explice această atribuție pentru că nu este foarte clar cum poate face un consultant plăți în numele contribuabilului.

Mai ales că veniturile consultantului (suma de 10.000 de lei/lună nu este una garantată, ci una ipotetică) depind direct și de ”gradul de conformare”.

În documentul elaborat de PSD acest lucru este clar stipulat: ”Un venit din comisioanele încasate pentru plățile făcute în numele gospodăriilor către instituțiile publice de stat. Acest comision va fi cuprins între 2% și 5% din valoarea plății și va cădea în sarcina instituției publice către care se face plata.”

De precizat că acestor consultanți li se deschide poarta către o altă sursă de venit: ”Un venit din comisioanele plătite în numele gospodăriilor către diverși operatori privați (ex. furnizorii de utilități) care vor dori să își colecteze veniturile prin intermediul consultanților fiscali. Aceste comisioane vor fi în sarcina operatorului privat.”

Cu alte cuvinte, Enel ar putea renunța să mai încaseze direct factura la energie, lăsând sarcina în seama unui consultant fiscal. Pe care îl va plăti la comision. Din banii cui?

Profil de consultant fiscal – un funcționar trimis să își câștige singur pâinea

Cheia de boltă a impozitului pe gospodărie pare a fi consultantul fiscal, opinia politică fiind că pentru ca această schimbare de filosofie să devină funcțională ar fi nevoie de un corp de 35.000 de consultanți fiscali. Practic, ținând cont de statistica Corpului Consultanților Fiscali, care indică un număr de până la 4.500 de consultanți sau firme de consultanță în activitate, ar trebui admise în profesie cam 30.000 de membri.

”Punctajul” de partid răspunde la două întrebări esențiale:

  • Cine va pregăti consultanții fiscali?
  • Ce costuri suplimentare va suporta statul pentru plata consultanților fiscali?

Aflăm că sarcina de pregătire va reveni Guvernului, care va asigura selecția și pregătirea etapizată a consultanților fiscali.

PSD consideră că această operațiune poate fi derulată în 31 de zile, calendarul oficial indicând data de 1 decembrie 2018 ca început al procesului de selecție și pregătire a consultanții fiscali și de arondare a gospodăriilor pentru fiecare dintre aceștia. 

Viitorii consultanți trebuie să aibă studii de specialitate în domeniu. Cei mai mulți, afirmă PSD, vor proveni din sectorul de stat și din rândul absolvenților care vor fi atestați pentru această profesie.

Nu vor exista costuri suplimentare, mai afirmă PSD, pentru că se va reduce personalul de la ghișeele instituțiilor publice.

Ambițiile absolvenților de a intra în breasla consultanților fiscali sunt însă deșarte –  una dintre condițiile de admitere în corpul consultanților este, astăzi, cea a unui minim de experiență în domeniu de 5 ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ma intreb impozitele pe salarii unde vor ramane? 1) Adica cineva din alta parte munceste in Timisoara iar declaratia pe venit o va face in localitatea de domiciliu , loc in care va merge si impozitul? 2) De unde vor avea autoritatile locale fonduri la bugetul local daca statul nu incaseaza impozit timp de mai mult de un an?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ma intreb impozitele pe salarii unde vor ramane? 1) Adica cineva din alta parte munceste in Timisoara iar declaratia pe venit o va face in localitatea de domiciliu , loc in care va merge si impozitul? 2) De unde vor avea autoritatile locale fonduri la bugetul local daca statul nu incaseaza impozit timp de mai mult de un an?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: