joi

25 aprilie, 2024

25 martie, 2019

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a pus în dezbatere publică proiectul ordinului președintelui Ion Ghizdeanu (foto) de aprobare a normelor metodologice de alocare a granturilor Fondului Național de Dezvoltare și Investiții (FNDI).

Normele conferă președintelui CNSP puterea de a decide care proiecte ale primăriilor, altor unități administrativ terioriale și, în anumite condiții, universităților, pot primi granturi dar și împrumuturi FNDI.

Documentul vorbește confuz de granturi, dar și de împrumuturi.


Potrivit textului, beneficiarii „au obligația de a restitui anual, pe o perioadă fixă de 20 de ani, o sumă reprezentând contribuţia proprie” la proiectele aprobate de CNSP.

„Valoarea grantului se stabilește de către CNSP în conformitate cu normele și procedurile sale interne de acordare, în baza solicitării beneficiarului- unități/subdiviziuni administativ teritoriale, cu încadrarea în condițiile prevăzute în ordonanța de urgență și de prezentele norme”, spune proiectul de ordin de pe site-ul CNSP.

Fondul Național de Dezvoltare și Investiții a fost înființat prin OUG 114 / 2018, mai cunoscută ca ”ordonanța lăcomiei”, și este prevăzut să finanțeze proiecte al administrațiilor locale prin împrumuturi de la Trezoreria Statului.

Bugetul Fondului pe următorii 20 de ani ar urma să fie de 10 miliarde de euro în viitorii 20 de ani.


Primăriile vor trimite proiecte, CNSP va analiza, iar preşedintele instituţiei care ar trebui să se ocupe de strategiile de dezvoltare ale României le va semna.

Eligibilitatea

„Încadrarea în domeniile prioritare se stabilește de către CNSP prin ordin al președintului acesteia”, spune documentul citat.

Proiectele finanțate sunt dintre cele mai variate, de la construcția:

  • rețelelor noi de gaze naturale şi extinderea celor vechi,
  • drumurilor publice și a intersecțiilor lor până la 25 de metri,
  • rețelelor de canalizare, până la:
  • „reparaţii capitale, transformări, consolidări, modificări, extinderi, reabilitări, modernizări şi reabilitare termică a construcţiilor aferente pentru dispensare medicale rurale, centre medicale de permanență, spitale județene, municipale și orășenești.

(Descărcați AICI  Normele metodologice privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice)

  • Câteva prevederi:
  • Beneficiarii pot să deţină concomitent cel mult două proiecte finanţate din Fond.
  • Beneficiarul grantului accesează finanțarea în una sau mai multe tranșe, în urma unei/unor solicitări scrise adresate finanțatorului, care poate include avans de 5% din valoarea finanțării, dar nu mai mult decît valoarea ce urmează a fi finanțată în anul în care se face solicitarea
  • Obiectivele de investiție realizate prin granturile acordate din Fond au o durată de implementare de maximum 4 ani şi se realizează în limita creditelor de angajament aprobate şi a creditelor bugetare aprobate şi/sau estimate cu această destinaţie, fără eşalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanţare.
  • Unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia de a restitui anual, pe o perioadă fixă de 20 de ani, o sumă reprezentând contribuţia proprie la proiect, calculată ca diferenţă între nivelul maxim legal al datoriei publice locale şi serviciul datoriei publice locale anuale, dar nu mai mult decât valoarea finanţată.
  • Universităţile au obligaţia de a restitui anual 2,5% din valoarea finanţării, pe o perioadă fixă de 20 de ani, reprezentând contribuţia proprie la proiect.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: