vineri

12 iulie, 2024

15 ianuarie, 2019

Marius Pirvu, președinte ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat, pe 14 ianuarie, un proiect de lege de modificare a Ordonanței privind protecția consumatorului ce majorează amenzile ce pot fi aplicate băncilor sau retailerilor pentru practici înșelătoare.

Potrivit proiectului, în funcție de tipul de contravenție constatat de ANPC, amenzile variază între 2 și 4% din cifra de afaceri a companiei. Actuala grilă de sancțiuni prevede amenzi între 50.000 și 100.000 lei.

ANPC propune și creșterea sancțiunilor conținute de Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, amenzile pentru introducerea în contracte a clauzelor abuzive fiind de până la 5% din cifra de afaceri.


O altă modificare importantă: ”Instanţa, în cazul în care constată existenţa clauzelor abuzive în contract, obligă profesionistul să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale, fără a se ţine cont de numărul clauzei contractuale şi fără a mai avea posibilitatea inserării cuprinsului acestora în noile contracte pe care urmează să le utilizeze în cadrul activităţii profesionale. Instanţa va dispune și restituirea, în totalitate, către consumatori a sumelor percepute in temeiul unor clauze abuzive.”

(Descărcați AICI documentul ce conține Nota de Fundamentare și Proiectul de lege)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: