4 octombrie, 2024

Joi seară, cei 45.000 de lucrători portuari aflați în grevă generală, paralizând activitatea din porturile de pe Coasta de Est a SUA au convenit să se reîntoarcă la muncă după ce operatorii portuari au acceptat o creștere mai substanțială a salariilor, punând capăt unei greve de trei zile care amenința să perturbe grav economia americană.

Federația sindicală „Asociația Internațională a Docherilor” și patronatul operatorilor portuari au declarat că au ajuns la un acord privind salariile și că membrii de sindicat se vor reîntoarce la muncă.  Aceștia au spus că acordul va prelungi contractul anterior, care a expirat la începutul acestei săptămâni, până pe 15 ianuarie 2025, în timp ce cele două părți negociază alte aspecte, inclusiv automatizarea operațiunilor de încărcare/descărcare a navelor.

Acordul a survenit după ce angajatorii din porturi au oferit o creștere de 62% a salariilor pe parcursul a șase ani, a anunțat WSJ, citând oameni familiarizați cu negocierile. Noua ofertă, în creștere față de majorarea propusă anterior de 50%, a venit după ce Casa Albă a presat atât în privat cât și public marile linii maritime și operatorii terminalelor de marfă care angajează lucrătorii din docuri să facă o nouă ofertă sindicatului.


Acordul pune capăt unei greve care a blocat traficul de containere din porturile plecând din Maine până în Texas și a amenințat că va întrerupe total aprovizionarea de la banane în supermarketuri până la exportul și importul de automobile și a costat economia SUA miliarde de dolari pentru fiecare zi în care nu s-a lucrat.

Cea mai recentă ofertă ar crește salariul orar de bază pentru lucrătorii portuari la 63 USD de la 39 USD pe parcursul a șase ani. Una dintre persoane a spus că oferta este făcută cu condiția ca docherii să se întoarcă imediat la muncă și să fie de acord cu creșterea eficienței.

Oferta este mai mică decât cererea sindicatului care dorea o creștere de 77% a salariului de bază pe durata contractului, o creștere mult mai mare decât majoritatea contractelor de muncă din celelalte porturi americane. Mulți muncitori portuari din SUA câștigă în prezent mai mult de 100.000 USD pe an, cu salariile de bază pe oră sporite de regulile de muncă și de cerințele privind orele suplimentare.

Greva a avut loc cu aproximativ cinci săptămâni înainte de alegerile prezidențiale în care ambii candidați vor  să îi atragă pe alegătorii grupați în confederații sindicale ale gulerelor albastre. Atât vicepreședintele Kamala Harris, cât și fostul președinte Donald Trump și-au exprimat sprijinul pentru muncitori, subliniind că firmele de shipping sunt în mare parte deținute de capitalul străin.


Asistenți de top de la Casa Albă au fost în contact permanent cu angajatorii, subliniind că președintele Biden nu intenționează să-și folosească puterea pentru a întrerupe greva. „Aceasta este prima grevă din 50 de ani – acești oameni știu cum să ajungă la da”, a spus secretarul pentru Agricultură Tom Vilsack, reporterilor. „Trebuie doar să ajungă la da.” Președintele SUA poate decide întrerupe desfășurarea unei greve dacă este periclitată securitatea națională.

Greva docherilor a închis unele dintre principalele porți ale țării pentru importurile de alimente, vehicule, mașini grele, materiale de construcție, produse chimice, mobilier, haine și jucării. Mulți producători și marii comercianți cu amănuntul, în plin sezon al cumpărăturilor de toamnă, au spus că ar putea rezista unei greve scurte, deoarece au adus marfă mai devreme decât de obicei în acest an și au reorientat alte mărfuri către porturile de pe Coasta de Vest. Dar directorii au spus că o grevă care durează o săptămână sau mai mult ar crește costurile de transport și ar putea duce la absența de pe rafturi a unor categorii de produse.

Porturile de la Houston la Miami și până la Boston au fost închise după ce contractul colectiv de muncă dintre ILA și Alianța Maritimă a SUA, care reprezintă operatorii de terminale și liniile maritime, a expirat marți.

Zeci de nave care transportau containere și mașini au ancorat în largul coastelor unor huburi comerciale importante, inclusiv New York, Carolina de Sud și Virginia, în ultimele zile.

Rămâne de văzut dacă și alte sindicate din SUA vor intra și ele în grevă în speranța de a căpăta și ele creșterile uluitoare ale salariilor care tocmai au fost acordate docherilor greviști. În această situație, creșterile salariale vor atinge două cifre în lunile următoare, amplificând presiunile inflaționiste.

(Citiți și: ”Greva docherilor din SUA – UE, cea mai afectată – 70% din importurile de piese auto, blocate. Casa Albă le susține revendicările”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: