Doar 1% dintre întreprinderile active în România în industria agro-alimentară folosesc roboți industriali – față de media europeană de 7%, cu performerii săi: Suedia 31%, Olanda 22%, Danemarca 16%, Slovenia 10% -, se arată într-o analiză dedicată principalelor provocări ale agriculturii 4.0, realizată de INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate.
Pe de altă parte, România depăşeşte media europeană a întreprinderilor din industria serviciilor de cazare, alimentație și băuturi care folosesc imprimarea 3D (2% în România, la fel ca în Germania sau Polonia, față de 1% media UE).
Analiza mai relevă că 75% dintre companiile agro-alimentare din România consideră că nu au expertiza digitală necesară şi doar 38% încearcă să se dezvolte digital, în plină revoluţie industrială 4.0.
„Ponderea valorii adăugate brute în PIB aşează agricultura României pe primul loc în UE. Suntem a 8-a putere agricolă ca valoare a sectorului în UE, dar gradul redus de tehnologizare ne condamnă la ultimul loc la productivitatea muncii. INACO propune crearea Grupului de Lucru pentru Agricultura Viitorului (GLAV) la nivelul ministerului de resort şi sub-grupuri GLAV la nivel regional, respectiv crearea laboratoarelor digitale educaţionale inteligente – SMART Lab – în toate şcolile agricole din România”, a declarat Andreea Paul, preşedintele organizaţiei neguvernamentale INACO, citată de Agerpres.