cursdeguvernare

sâmbătă

12 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

DNA investighează (în sfârșit) retehnologizarea Porților de Fier II, o afacere de aproximativ 200 de milioane de euro. Remus Borza, audiat ca martor

12 iulie, 2016

portile de fier iiRemus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a fost audiat marți, de procurorii anticorupție, într-un dosar care se ocupă de retehnologizarea Porților de Fier II. 

Compania ar fi pierdut din cauza celor contracte de retehnologizare aproximativ un miliard de euro, din cauza încredințării directe a lucrărilor.

În perioada 1997-2012, o singură centrală s-a retehnologizat prin procedura de licitație. Mă refer la Lotru-Ciunget, o centrală de 510 MW, la care prețul retehnologizării a fost de 113.000 euro/MW. La Porțile de Fier II, în care am fost audiat astăzi ca martor, prețul retehnologizării a fost de 12 ori mai mare, de 1,3 milioane euro/MW. Diferența între Lotru-Ciunget și PF II este un contract atribuit prin licitație publică — Lotru-Ciunget, contract cu încredințare directă — Porțile de Fier II„, a spus Remus Borza, la ieșirea de la DNA, citat de News.ro.


Remus Borza a amintit de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, cel care a fost „omniprezent” în retehnologizările Porților de Fier I și II.

Modernizarea PF II a fost făcută de firma elevețiană VA TECH, fostă Sulzer Hydro AG, care a primit în 2007, când Călin Popescu Tăriceanu era minsitru al Economiei, contractul pentru retehnologizarea PF I, o altă afacere perdantă pentru statul român.

VA Tech era reprezentată la acea vreme de unul dintre „băieții deștepți”, Nicolae Bogdan Buzăianu, reprezentată în România de Energy Consult. El a susținut că nu a intermediat niciodată nimic și că doar a consiliat tehnic și financiar anumite companii, care au primit contracte pe bani publici.

În 2001, Dan Ioan Popescu, ministru al Economiei în Guvernul lui Adrian Năstase, a acceptat retehnologizarea PF II, pentru 122 de milioane de lei, deși lucrările de modernizare nu erau necesare.


Plata trebuia să se facă însă nu cu bani, ci prin contrapartidă cu energie electrică, însă avansul de 20% a fost făcut prin plata a de 30 de milioane euro.

În doi ani, contractul a urcat la 200 de milioane de euro, plus alte 80 de milioane de euro pentru lucrări mai mici, printre care și retehnologizarea complexului energetic de la Gogoșu.

Într-o emisiune televizată, Dan Ioan Popescu a explicat ulterior că cel care a demarat toată afacerea este actualul președinte al Senatului: „Retehnologizarea de la Porțile de Fier a început cu patru ani mai înainte, și vreau să vă spun că a fost una dintre puținele decizii economice pe care le-a luat domnul Popescu Tăriceanu, în acea vreme ministru al Industriilor”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: