fbpx

La obiect

20-34 de ani – nici nu lucrează și nici nu învață: Observații pe locul fruntaș deținut de România la procentul tinerilor fără nicio ocupație

România figurează printre statele UE cu cea mai mare pondere a tinerilor care nici nu lucrează și nici nu învață („neither in employment nor in… Mai mult

16.07.2021

Chestiunea

Noul test de stres al industriilor europene: condițiile și țintele sectoriale de mediu impuse de Comisia Europeană

Odată cu lansarea, miercuri 14 iulie, pachetului legislativ ”Fit for 55”, UE devine prima economie din lume care dă startul procesului de legiferare a obiectivului… Mai mult

15.07.2021

La obiect

Cum ar urma să arate Educația, pe cicluri școlare, dacă s-ar implementa Programul România Educată

Raportul România Educată elaborat de Președinția României a fost publicat pentru prima oară miercuri, ziua în care Guvernul Florin Cîțu a adoptat Memorandul prin care… Mai mult

14.07.2021

La obiect

În sfârșit, DOCUMENTUL: Memorandumul pe Proiectul România Educată – adoptat de Guvern. Calendarul și țintele

Guvernul va înființa un grup de lucru interministerial coordonat de premierul Florin Cîțu, pentru elaborarea pachetului legislativ necesar implementării Proiectului România Educată elaborat la Președinție,… Mai mult

14.07.2021

Jenanta festivitate înstelată a aniversării centenarului Institutului Cantacuzino: Istoria neromanțată a ceea ce trebuia să fie fabrica românească de vaccinuri

de Mariana Bechir , 1.4.2021

Sărbătoare, festivitate, discursuri la foc automat despre viitor – n-au lipsit fanfara, garda de onoare cu onorul aferent:
Președintele Klaus Iohannis a decorat joi Institutul Cantacuzino cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Mare Ofițer.
Evenimentul a avut loc în cadrul festivităților împlinirii a 100 de ani de la înființarea Institutului de Seruri și Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”.
Aniversarea a avut loc la Unitatea Militară 02484, adică Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino (INCDMMC), cum se numește instituția după ce a fost militarizată, în urmă cu 4 ani.

„Este un moment de bilanț, de rememorare a istoriei, este o invitație la a discuta cu responsabilitate despre prezent, dar este și un moment pentru a privi cu încredere în viitor”, a spus șeful statului, după ce i-a înmânat decorația.

Ceremonia a fost doar un prilej ca șeful statului să mai decoreze pe cineva și să se mai organizeze o festivitate: Institutul se află în cel mai prost moment al său din cei 100 de ani de existență:

Cantacuzino nu mai fabrică vaccinuri de aproximativ 10 ani, iar singurele produse lansate în această perioadă sunt câteva suplimente alimentare, precum cel comercializat pe diferite site-uri cu titlul “Sod natural Institutul Cantacuzino extract orz verde unic in lume”.

În acest an de pandemie Covid-19, el a devenit centru național de stocare și distribuire a serurilor importate de la cele câteva companii farma din lume care au dezvoltat vaccinuri împotriva noului coronavirus.

Institutul a fost pasat, precum un cartof fierbinte, de la Ministerul Sănătății la Ministerul Cercetării, și înapoi, a fost declarat serviciu economic de interes general, a făcut obiectul unui dosar al DNA după care, întrucât nicio improvizație gândită de guvernanți nu a deschis perspectiva revitalizării lui, premierul PSD Mihai Tudose a decis militarizarea lui.

Printre formulele inedite prezentate de oficialii ce au avut în subordine Institutul în acest deceniu fără niciun vaccin, s-a numărat și cea a unui parteneriat public – privat, gândită de fostul ministru al Sănătății Florian Bodog, secondat de Adrian Streinu – Cercel (actualmente senator PSD) și fostul ministru al Cercetării Șerban Valeca.

Transformarea în unitate militară

În cele din urmă, Cabinetul Mihai Tudose a decis transferarea Institutului la Ministerul Apărării Naționale, sub pretextul posibilității finanțării Cantacuzino din cele două procente din PIB angajate de România în cadrul NATO ca alocări anuale pentru Armată.

În 2018, prin Legea nr. 13, pentru managerul de la Cantacuzino au fost eliminate condițiile general valabile impuse la conducerea institutelor de cerectare, adică un anumit grad de cercetător și concursul, în baza unui articol nou, ce prevede:

Institutul Cantacuzino are statut de unitate militară şi este condus de către un director general, cadru militar activ, numit (și propus – n. red.) de către ministrul apărării naţionale, cu avizul autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare şi conform reglementărilor interne ale Ministerului Apărării Naţionale.

CV-ul generalului Florin Oancea, medic ortoped, numit la conducerea INCDMMC după izbucnirea pandemiei de Covid-19:

 • 1999 – Diploma de licență – doctor-medic, U.M.F. ”Carol Davila”/Facultatea de Medicină Militară, București
 • 2004 – Curs de instruire ”Prevenire ITS și HIV/SIDA”, Ministerul Apărării Naționale
 • 2004 – Program de pregătire, ”Competență în Ecografie Generală”, U.M.F. ”Carol Davila”, București
 • 2007 – Diploma de doctor în științe medicale, Ortopedie/Traumatologie, U.M.F. ”Victor Babeș”, Timișoara
 • 2013 – Diplomă medic specialist medicină de familie, Centrul Universitar București
 • 2018 – Diplomă medic specialist ortopedie traumatologie, Centrul Universitar București
 • 2018 – Diplomă medic primar medicină de familie, Centrul Universitar Târgu Mureș

(Citiți și: “Premierul Tudose: Transformarea în unitate militară va face funcțional Institutul Cantacuzino”)

Pandemia, încă o fereastră de oportunitate nesperată pe care România ar putea-o rata 

La ceremonia de joi, niciun oficial nu a spus nimic despre o eventuală producție de vaccinuri anti-Covid sub licență obținută de la companiile ce au dezvoltat aceste seruri foarte căutate și cu viitor, în condițiile în care se estimează că inoculările împotriva noului coronavirus ar putea deveni perioadice, precum antigripalele. În plus, experții avertizează că pandemiile se vor succeda la intervale tot mai reduse, astfel încât crearea unei capacități de reacție rapidă va fi tot mai profitabilă.

În acest context, o colaborare cu o companie mare ar aduce venituri neașteptate, ce ar fi obținute cu linii de producție ce pot fi finanțate din bani europeni.

Autoritățile române au dat joi semnale că vor rămâne blocate în planurile vechi de dezvoltare ale Cantacuzino, fără a exloata oportunitatea oferită de pandemie.

“Înalta distincţie pe care aţi acordat-o ne onorează, dar ne şi motivează să continuăm şi să ducem la bun sfârşit ceea ce am început, să transformăm “Cantacuzino” într-o poveste de succes pentru români. Le vom acorda tot sprijinul financiar şi decizional pentru a relua, în perioada următoare, producţia de vaccin tetanic şi gripal, dar şi a mult-aşteptatului Polidin“, a spus ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, cel care l-a propus și numit pe Florin Oancea la conducerea Institutului.

De altfel, premierul Cîțu a declarat că cea mai bună soluție pentru reinventarea INCDMMC este ca soarta Institutului să fie decisă de specialiștii pe care-i are. „Dincolo de asigurarea resurselor necesare, cred că cel mai important sprijin pe care Guvernul îl poate da specialiştilor de la ‘Cantacuzino’ este să îi lase să îşi facă treaba. Să nu îi încurce cu decizii politice, să nu uite lecţia trecutului”.

Comisia a încurajat toate statele membre să demareze colaborări pentru creșterea capacității de producție, iar în mai multe țări guvernele sprijină firmele private să stabilească asemenea contracte.

Cancelarul Angela Merkel declara săptămâna trecută, înainte reuniunii Consiliului European, că va propune liderilor UE discutarea unor soluții pentru producerea mai multor vaccinuri în blocul comunitar, problemele de ritm ale imunizării fiind generate de lipsa acestor capacități, nu de absența comenzilor. “Trebuie să plecă de la premisa că virusul, cu mutațiile sale, ne va ține ocupați un timp, așa că problema se va prelungi dicolo de acest an”, declara cancelarul Germaniei.

În februarie, premierul recunoștea că executivul UE a abordat România pe această chestiune. „În urma unor întrebări adresate de Comisie”, a spus Florin Cîțu, Bucureștiul și-a exprimat „disponibilitatea de a produce vaccinul (anti-Covid-19 – n. red.) în România”. ”Am început discuțiile, am fost întrebați dacă dorim, dacă avem capacitatea, am spus da, așteptăm răspunsul Comisiei Europene în acest sens”, a adăugat Florin Cîțu.

Cum anume și unde, nu s-a stabilit încă și guvernanții nici nu par interesați.

Nedorit de nimeni, Institutul rămâne copil de trupă pe viață

Ministrul Cercetării, Cristian Teleman, a declarat pentru cursdeguvernare.ro, că până acum nu s-a discutat în guvern viitorul Institutului sau o eventuală încercare de intrare pe schema producției vaccinurilor anti-Covid.

De asemenea, el a spus că nici Cercetarea și nici Ministerul Sănătății nu și-au revendicat Institutul, adică revenirea lui la statutul de Institut al Vaccinurilor și subordonat unuia dintre ministerele căruia îi aparține în mod natural.

Dimpotrivă, Guvernul a aprobat în martie un proiect de HG prin care statutul militar era pecetluit prin integrarea în Institutul Cantacuzino a Centrului de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

“Criza generată de apariţia pandemiei cu virusul SARS-CoV2 cu care România, alături de întreaga lume, s-a confruntat şi se confruntă, impune accelerarea procesului de implementare a cerinţelor specifice NATO, rezultând necesitatea stabilirii unui singur pol al cercetării ştiinţifice medico-militare prin integrarea în cadrul Institutului Naţional de Cercetare ‘Cantacuzino’ a Centrului de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare şi preluarea obiectivelor specifice deţinute de acesta”, se menționa în nota de fundamentare a proiectului de act normativ lăsat Cabinetului Florin Cîțu de fostul premier Ludovic Orban.

Istoria involuției Institutului – de la origini până în prezent

Aniversare cu preoți și militari, la împlinirea a 98 de ani de la înființarea Institutului

Ce a fost

 • În 1901, când nu exista Institutul, ci Laboratorul de Medicină Experimentală, profesorul Cantacuzino a preparat serul antistreptococic și serul antidizenteric, două premiere.
 • Institutul  a fost înființat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri și Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”.
 • Laboratorul Infecții Respiratorii Virale din cadrul instituției a fost acreditat de către Organizația Mondială a Sănătății încă din anul 1969.
 • În 2009, a lansat Cantgrip, vaccinul împotriva gripei porcine.

Institutul Cantacuzino vindea vaccinuri la prețuri de aproximativ 10 ori mai mici decât cele ale produselor importate.

Ce și cum a ajuns

 • Declinul celebrului institut, unul dintre producătorii importanți de imunologice la nivel internațional, a început în februarie 2010, când Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate temporar, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinurile fabricate înainte la Cantacuzino.
 • La finalul lui 2013, s-a descoperit că vaccinurile antigripale produse acolo erau neconforme. Fostul ministru al Sănătății Eugen Nicolăescu a promis că situația se va remedia rapid, însă producția nu a fost reluată nici până acum.
 • În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei.
 • În 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ştergerea datoriilor către ANAF.
 • Tot în 2015, Institutul primește statut de serviciu de interes economic general, pentru o perioadă de 10 ani, cu posibilitate de prelungire, în condiţiile legii.
 • În 2016, Institutul revine în subordinea Ministerului Sănătății.
 • În 2017, Guvernul Mihai Tudose a decis militarizarea Institutului Cantacuzino, adică transformarea lui în UM 02484.
 • La momentul izbucnirii pandemiei de Covid-19, în 2020, Institutul nu avea nici măcar acreditarea pentru laborator de biosecuritate de nivel 3, care i-ar fi permis izolarea și secvențierea noului coronavirus. A trecut ulterior d ela nivelul 2+, la nivelul 3.

Țintele din Strategia UM02484, perioada 2020 – 2024 – niciun termen pentru producția de vaccinuri, doar 8 brevete în 5 ani

Documentul vorbește generic despre intenția de a crește performanțele instituției, astfel încât în 2024 Institutul să ajungă un “pol de excelență științifică ca urmare a transferului tehnologic al rezultatelor cercetării în domeniul cunoașterii mecanismelor d eproducere a infecțiilor și vectorilor implicați în transmiterea acestora”.

Targeturi concrete ale activității de cercetare sunt fixate doar la doi indicatori:

Număr articole publicate în reviste cotate ISI:

 • 2020 – 25 articole
 • 2021, 2022, 2023, 2024 – câte 30 articole

Depuneri brevete de invenție:

 • în 2020 și 2021 – câte un brevet
 • în 2022, 2023 și 2024 – câte două brevete

Obiectul de activitate tradițional al Institutului apare la capitolul Direcții principale de acțiune, fără niciun termen fixat:

 • dezvoltarea metodologiilor  pentru producerea de vaccin antigripal
 • dezvoltarea producției de antioxidanți de origine vegetală sub formă de suplimente alimentare
 • dezvoltarea producției de vaccinuri strategice și seruri terapeutice

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.4.2021

2 comentarii

 1. Ion
  2.4.2021, 8:22 am

  Nu știu dacă cu răutate sau nu, cineva spunea că au lipsit soborul de preoți și coliva.

 2. impartial
  3.4.2021, 2:32 pm

  In loc de multumesc, pentru ca v-am atras atentia asupra greselii din titlu ( pe care ati corectat-o ) , dvs. ati sters mesajul meu. Important era ceea ce scriam in P.S.
  In rest numai de bine.

Lăsați un comentariu


Europa

Marinar român ucis într-un atac al piraților asupra unui petrolier aflat în largul coastelor Omanului

Razvan Diaconu

Un cetățean român a fost ucis în urma unui atac al piraților asupra unui petrolier care naviga în largul coastelor Sultanatului Oman. În urma atacului și-a… Mai mult

Stiri

Delegație a Departamentul de Stat pentru Energie din SUA, în vizită la Cernavodă pentru proiectul reactoarelor 3 și 4

Vladimir Ionescu

O delegație a Departamentului de Stat pentru Energie din State Unite a făcut vineri o vizită oficială la CNE Cernavodă. Delegația a fost condusă de… Mai mult

Europa

Prognoza Erste: România va câștiga 2,9% din PIB până în 2026 datorită impulsului PNRR

Alexandra Pele

Pachetele de stimulare economică din cadrul Fondului de redresare al UE ar urma să aducă un impuls suplimentar la PIB-ul României de 2,9% până în… Mai mult

Europa

Profit Renault de 368 mil. euro în 6 luni. Creșterea vânzărilor globale de Dacia, peste media grupului

Adrian N Ionescu

Grupul Renault a raportat vineri un profit net de 368 milioane de euro pe primele şase luni din 2021. Vânzările globale ale mărcii Dacia au… Mai mult

Stiri

Toleranţă zero faţă de orice abatere de la cultura integrităţii în mediul academic – răspunsul președintelui la planificata schimbare a analizei plagiatelor

Razvan Diaconu

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns vineri scrisorii reprezentanţilor mediului academic cu privire la plagiate, precizând că are toleranţă zero faţă de orice abatere de la… Mai mult

Stiri

Australia trimite armata în Sydney pentru a supraveghea respectarea carantinei

Iulian Soare

Australia a trimis sute de soldați în Sydney pentru a supraveghea aplicarea măsurilor aspre de carantină decretate din cauza unui focar de infectare cu varianta… Mai mult

Europa

UE cere Irakului să oprească zborurile cu migranți către Belarus

Iulian Soare

Uniunea Europeană a anunțat joi că exercită presiuni asupra Irak să blocheze fluxul de migranți către Belarus, migranți care ulterior sunt călăuziți să traverseze ilegal… Mai mult