marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iunie, 2022

Direcția Națională Anticorupție (DNA) cere Parlamentului ridicarea imunității ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu (foto), deputat PSD de Olt.

E vorba, potrivit procurorilor, de trucarea concursurilor pentru diferite poziții în direcțiile județele sau din diferite structuri din teritoriu, subordonate Ministerului Agriculturii. Faptele s-ar fi petrecut între lunile februarie-aprilie 2022.

Crin Bologa – procurorul șef al DNA – a transmis procurorului general solicitarea de sesizare a Camerei Deputaților pentru formularea cererii de declanșare a urmăririi penale în cazul lui Adrian Chesnoiu, pentru infracțiunile de:

  • abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

  • instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).

Faptele concrete pe care le acuză procutorii DNA

  • În perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

  • Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

  • La intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător.

  • Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Adrian Chesnoiu este absolvent al Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”- Facultatea de Drept, ministrul PSD are două masterate, ambele la Academia de Poliție, plus un curs de introducere în securitate națională, urmat la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” – Colegiul Naţional de Apărare.

De-a lungul carierei a fost viceprimar de Caracal, apoi a ocupat diverse funcții executive în administrația centrală, la mai multe ministere.
Potrivit PressOne. , el a fost și ofițer al serviciului secret al Ministerului de Interne, fostul așa-numit ”Doi și-un sfert”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: