miercuri

7 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 august, 2013

Direcția Națională Anticorupție a declanșat luni procedurile pentru urmărirea penală a deputatului PNL Ovidiu Silaghi (foto), care fusese propus de premierul Victor Ponta pentru funcția de ministru al Transporturilor, sub acuzația că liberalul ar fi luat mită 200.000 de euro de la omul de afaceri Nelu Iordache.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a solicitat procurorului general Tiberiu Nițu să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Silaghi.

Ministrul-propus al Transporturilor este acuzat de infracţiunea de trafic de influență în formă continuată, ”fapte despre care există indicii și date că ar fi fost săvârșite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor”, în Guvernul Ponta I, menționează DNA.


La rândul său, Iordache este urmărit penal, în stare de arest preventiv, pentru presupuse fraude cu fonduri europene, referitoare la construcția autostrăzii Nădlac-Arad.

PNL l-a nominalizat pe Ovidiu Silaghi pentru un nou mandat la Ministerul Transporturilor, iar premierul Victror Ponta a înaintat propunerea către președintele Traian Năsescu. În 27 iulie, șeful statului a anunțat însă că nu va lua o decizie privind numirea lui Silaghi până pe 23 august, termenul-limită până la care premierul Ponta poate asigura interimatul la Transporturi.

Ce spun procurorii DNA că ar fi făcut Ovidiu Silaghi:

  • Procurorii susțin că au ”indicii și date temeinice” potrivit cărora, în cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, în calitate de ministru al Transporturilor, i-ar fi propus lui Nelu Iordache, administrator al firmei de constructii SC Romstrade SRL, o formulă de afacere prin compania Blue Air, care era deținută atunci tot de omul de afaceri.
  • Conform indiciilor DNA, Silaghi i-ar fi propus lui Iordache sprijin să deschidă noi rute Blue Air care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa, în schimbul asigurării derulării contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA, structură aflată atunci sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plățile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.
  • Totodată, Ovidiu Silaghi ”a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, susține DNA.

Nelu Iordache l-a denunțat pe Ovidiu Silaghi

Cel care l-a denunțat pe Ovidiu Silaghi că ar fi luat mită este chiar omul de afaceri Nelu Iordache, aflat în arest preventiv.

”În acest context am înţeles ce am de făcut, adică să-i dau ministrului Silaghi Ovidiu o sumă de bani. Având în vedere că pierderea lunară suferită B A T A S.A. cu acele curse noi a fost de aproximativ 250.000 EURO, am considerat că a-i da lui Silaghi Ovidiu suma de 200.000 EURO ar fi suficient pentru a temporiza o vreme tendinţele acestea de reziliere a contractelor”, se arată în denunțul făcut de Nelu Iordache la DNA, citat de Evz.ro.


Iordache susține că Ovidiu Silaghi avea montată acasă aparatură de bruiaj pentru a nu-i putea fi ascultate discuțiile.

“Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii. Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi Şpan Remus, unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu P M (probabil Popa Mircea, directorul CNADNR – n.r.) a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute”, mai susține Iordache în denunț.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: