duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 noiembrie, 2011

Guvernul a discutat, miercuri, în primă lectură, proiectul bugetului de stat pe anul 2012 și au apărut deja tensiuni între miniștrii proveniți de la partide diferite ale Coaliției de guvenare.

Potrivit unor surse citate guvernamentale de Agerpres, Cabinetul a avut, miercuri, discuţii divergente pe marginea proiectului bugetului de stat pe anul 2012, miniştri ai UDMR fiind nemulţumiţi de alocările primite.

Chiar preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut discuţii contradictorii cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, condus de PDL, ministrul Culturii fiind nemulţumit de scăderea bugetului portofoliului său faţă de anul 2011.


Potrivit surselor guvernamentale, de la un buget de peste 700 de milioane de lei în 2011, Cultura va primi puţin peste 500 de milioane de lei în 2012, pentru că Festivalul „George Enescu” se organizează o dată la doi ani și în anul 2012 nu se ține evenimentul.

Lui Kelemen i s-a mai spus că pentru construcţia Bibliotecii Naţionale s-au alocat deja fonduri și nu va mai avea nevoie în 2012.

Potrivit surselor, o situaţie dificilă a fost constatată la Ministerul Sănătăţii, privind plata arieratelor, iar ministrul Ladislau Ritli a fost pus de premier să inventarieze toate facturile la medicamente până la sfârşitul anului, pentru a fi plătite, au precizat sursele.

De asemenea premierul Boc i-a cerut imperativ lui Ritli să vină cu o situaţie clară a spitalelor care au rămas fără fonduri.


Cei doi miniştri UDMR au fost îndrumaţi să aibă începând de joi discuţii aprofundate la Ministerul Finanţelor, pentru a clarifica situaţiile legate de fonduri, au mai spus sursele citate.

Conform acestora, mai mulţi miniştri s-au arătat nemulţumiţi de fondurile care revin ministerelor lor, dar premierul Emil Boc le-a spus că trebuie să se încadreze în limitele bugetare disponibile, deşi unele ministere au anumite angajamente bugetare vizavi de organizaţii internaţionale la care România este parte.

Acesta este, de exemplu, cazul Ministerului Apărării Naţionale, la care nici în anul 2012 nu se vor putea atinge standardele NATO de alocare bugetară de minimum 2,38% din PIB.

De asemenea, potrivit unor surse citate de Mediafax, preluată de Realitatea.net, miniștrii UDMR au reclamat și nivelul scăzut al fondurilor destinate Ministerului Educației, care desfășoară programe de învășământ pentru minorități.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Discuţiile au fost uşor încordate, deoarece miniştrii UDMR au reclamat în principal faptul că fondurile alocate Culturii şi Educaţiei sunt sub nivelul din acest an şi au insistat asupra faptului că situaţia nu poate rămâne astfel. Ei au arătat că Ministerul Educaţiei, care derulează numeroase programe destinate minorităţilor, şi Ministerul Culturii ar trebui să beneficieze de fonduri cel puţin la nivelul din acest an”, au relatat sursele citate de Mediafax, potrivit Realitatea.net.

Conform negocierilor cu FMI şi Comisia Europeană, România are o ţintă de deficit pentru anul 2012 situată între 1,9% şi 2,1% din PIB şi o prognoză de creştere economică de 1,8%-2,3%, în condițiile în care pentru anul 2011 România se încadrează într-un deficit de 4,4% din PIB și o creștere economică prognozată la 1,5%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: