joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 mai, 2012

„Am avut o primă discuţie legată de participarea la Consiliul European, în care domnia sa (preşedintele Traian Băsescu – n.r.) mi-a arătat că vrea să participe în continuare, şi vom avea poate chiar săptămâna viitoare o nouă discuţie pe diverse teme de politică externă, pentru că eu nu vreau să contest rolul constituţional al preşedintelui, dar problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politică externă în Europa, ci probleme interne, se discută în special lucruri care ţin de activitatea guvernamentală. Eu mă voi implica, din partea mea există dorinţa de a avea un mandat foarte clar. Sigur că va fi mai uşor de reliefat un conflict personal – merge Ponta sau merge Băsescu la Consiliu – important este ca acela care merge – şi acum încerc să fiu foarte diplomat sau responsabil în ceea ce spun – să aibă un mandat”, a declarat premierul Victor Ponta, duminică, la emisiunea „După 20 de ani” la PRO TV.

La întâlnirile Consiliului European participă un singur reprezentant al ţării, iar actualul premier a declarat că, până acum, „preierul habar nu avea ce se discută acolo, venea preşedintele şi-i anunţa”.

„Voi face tot ce ţine de mine, şi cred că şi preşedintele va face, să evităm un conflict care să pună România într-o situaţie ridicolă, să fim amândoi acolo”, a declarat Victor Ponta.


Disputa pentru participarea şi reprezentarea României la Consiliul European a început săptămâna trecută, odată cu vizita primului ministru la Bruxelles. Victor Ponta a declarat după încheierea vizitei că va trebui să stabilească cu preşedintele Băsescu cine va merge la summit-ul din 23 mai.Până acum, România a fost reprezentată la Consiliul European de preşedintele ţării.

Potrivit Constituţiei României, politica externă a statului este apanajul preşedintelui ţării, motiv pentru care relaţia dintre şeful statului şi ministrul de externe este esenţială în coerenţa poziţiei şi reprezentării ţării în relaţiile externe.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: