24 august, 2015

Sorin_CâmpeanuMinistrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la finalul discuţiilor de la guvern pe tema majorării salariilor din educaţie, că au fost avansate mai multe variante de calendar şi de procente, dar s-a convenit o amânare a discuţiilor până în 15 septembrie, când vor putea fi ”elemente concrete”.

Sorin Cîmpeanu a declarat că decizie privind majorarea salariilor în educaţie depind de Legea salarizării şi de Codul Fiscal. ”În 15 septembrie vom veni cu elemente concrete”, a asigurat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Întrebat de jurnalişti care este efortul bugetar pentru majorarea salariilor profesorilor, Sorin Cîmpeanu a declarat: „Eforul bugetar pentru majorarea cu 15% a salariilor profesorilor este de 1,6 miliarde lei, echivalentul majorării cu 25% a veniturilor medicilor”.


El a mai menţionat că se încearcă creşterea salariilor chiar din această toamnă şi că se vor avea în vedere atât prevederile acordului din 2014, cât şi aprobarea Legii salarizării.

„Se discută finalizarea la 1 octombrie a Legii salarizării. Teoretic ar fi posibil alocarea majorărilor în avans, dacă aceasta ar fi aprobată de Parlament până la 1 noiembrie. Încercăm, de asemenea, plata în avans a salariilor prevăzute în acordul cadru din 2014”, a spus ministrul Cîmpeanu.

Ce spun sindicatele

La rândul lor, reprezentanţii sindicatelor din educaţie au declarat că a avut loc o primă etapă a negocierilor şi încă nu s-a stabilit ceva. Cu toate acestea, ei au apreciat disponibilitatea la dialog arătată de Executiv.

„Guvernul României doreşte ca sănătatea şi educaţia să meargă în acelaşi timp în ceea ce priveşte creşterea salariilor. Legat de Legea salarizării, vom avea o întâlnire săptămâna viitoare cu doamna Rovana Plumb (ministrul Muncii, n.r.) pentru a vedea dacă agreează propunerile noastre care sunt net superioare celor pe care ni le-a făcut Ministerul Muncii şi am solicitat ca prevederile din acordul pe care l-am făcut anul trecut să fie aplicate în avans. Vom avea o nouă rundă de negocieri cu Guvernul pe 14 sau pe 15 septembrie”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadar.


Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a precizat că a cerut ministrului Muncii urgentarea adoptării Legii salarizării, iar Rovana Plumb l-a asigurat că va face eforturi ca să trimită legea Parlamentului până la 1 octombrie.

Propunerile de majorare a salariilor din educaţie au fost discutate luni, la Guvern, într-o întâlnire la care au luat parte reprezentanţi ai sindicatelor, premierul Victor Ponta şi miniştrii Educaţiei, Finanţelor şi Muncii.

Ministrul Sorin Cîmpeanu spunea, înaintea întâlnirii, că Ministerul Educaţiei nu are alte propuneri privind creşterea veniturilor angajaţilor din sistem în afară de cele legate de proiectul Legii salarizării, transmise deja Ministerului Muncii.

Situaţia actuală

FSLI a precizat că, în acest moment, salariu minim brut pe ţară este de 1050 lei, în timp ce salariul unui învăţător debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) şi al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar după majorarea de 5 la sută de la data de 1 septembrie 2015 prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut (857 de lei net, n.r.) pentru învăţătorul debutant şi la 1.189 de lei brut (871 lei de net, n.r.) pentru profesorul debutant.

Federaţia sindicală a mai arătat că, potrivit deciziei Guvernului, începând din 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei.

„În aceste condiţii, este imperios necesar ca Executivul să găsească soluţii de majorare suplimentară, faţă de cea prevăzută de lege, a salariilor în învăţământ cu cel puţin 15%, înainte de această dată, astfel încât un cadru didactic să nu aibă aceeaşi salarizare cu cea a unui muncitor necalificat. Astfel, un învăţător debutant ar ajunge la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu puţin peste salariul minim brut pe economie”, susţin reprezentanţii FSLI.

Premierul Victor Ponta anunţa, săptămâna trecută, la finalul discuţiilor privind sectorul sanitar, că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru şedinţa Guvernului din această săptămână privind majorarea de 25 la sută a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.

Victor Ponta a precizat că majorarea salarială se va face „deocamdată doar pentru medici”, anunţul fiind făcut în contextul în care profesorii şi poliţiştii au reacţionat imediat la decizia Guvernului de a creşte salariile în sistemul medical şi au cerut şi ei bani mai mulţi.

„Atunci când a fost vorba despre măririle la profesori, pe care le primesc anul asta, medicii nu au fost contra. Acum, când avem posibilitatea, prin economii în sistem, cred că aşa este corect faţă de medici. În rest, toată lumea îşi doreşte un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem putem să majorăm pentru medici, aşa cum anul trecut am făcut pentru profesori. Când se poate, se poate”, arăta premierul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: