joi

23 mai, 2024

15 februarie, 2024

UE ia în considerare foarte serios crearea unui nou post de Comisar pentru apărare care să supravegheze aspectele industriale ale politicii comune de apărare, anunță Politico, care citează surse de la Bruxelles. „Noul președinte al Comisiei va decidă componența și rolurile colegiului său, pot confirma că președintele Ursula von der Leyen este foarte pozitivă în acest sens”, a declarat Politico un purtător de cuvânt al Comisiei.

Rusia și Donald Trump împing UE către o abordare unitară

De obicei, țările UE doresc control deplin asupra politicii lor de apărare. Dar, în condițiile războiului din Ucraina și cu spectrul lui Donald Trump revenind la conducere în Statele Unite, opiniile în Europa încep să se schimbe în favoarea unei abordări unitare a problemelor de Apărare.

Ursula von der Leyen provine din Partidul Popular European, formațiune care a cerut pentru prima dată un comisar al UE pentru apărare într-un proiect de manifest de campanie.

Argument financiar pentru înființarea portofoliului


Actualul președinte al Comisiei este de așteptat să-și dezvăluie intenția de a candida pentru un al doilea mandat în timpul unei întâlniri politice cu partidul său, CDU, în Germania, luni. Dacă totul merge bine și câștigă aprobarea țărilor pentru un nou mandat, ea este cea care decide cum să împartă portofoliile în viitoarea Comisie, ce ar putea conține inclusiv un nou portofoliu de apărare.

Întrebat despre planurile de a crea un post de comisar pentru apărare, un înalt diplomat al UE a declarat Politico: „Aș fi surprins dacă nu ar face-o. Va exista un pachet financiar substanțial alocat apărării, deci ai avea nevoie de cineva care să-l supravegheze.”

Deja sunt și candidați pentru acest post încă inexistent. Un nume vehiculat este Radosław Sikorski, actualul ministru de externe al Poloniei. Un alt potențial candidat este premierul estonian Kaja Kallas, care a fost în spatele angajamentului UE de a livra 1 milion de obuze Ucrainei până în martie 2024 – un termen limită pe care blocul este pe cale să-l rateze.

Marea dilemă: Ce atribuții să primească noul comisar

Un oficial al Comisiei și un înalt funcționar dintr-o țară mare din UE au spus că, deși discuțiile pe această temă sunt serioase, probabil să fie o controversă legată de atribuțiile unui comisar pentru apărare. „Există o percepție tot mai mare că Europa trebuie să facă mult mai mult în domeniul apărării. Deci, probabil că vom vedea ceva cu acel titlu atașat. Dar cum se va întâmpla va fi dezbătut cu foarte aprins”.


Ce nu va avea, cu siguranță, un viitor comisar pentru apărare: Un rol geopolitic care ar putea umbri prerogativele naționale de apărare, în special în ceea ce privește armele nucleare. Ce ar putea avea acesta: Un rol de politică industrială orientat către nevoile comune privind munițiile și desfășurarea investițiilor UE în programele de dezvoltare a armelor la care să participe mai multe țări.

Mai mulți oficiali UE au subliniat că politica de apărare este în prezent ”răspândită” între diferite instituții, cu o Direcție Generală Apărare și Spațiu la Comisie, cu Agenția Europeană de Apărare sub conducerea Înaltului Reprezentant Josep Borrell, și cu un program comun de achiziții al blocului, EDIRPA, subordonat Consiliului.

Ideea, spun oficialii UE, ar fi să centralizăm unele dintre aceste funcții în cadrul Comisiei Europene.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: