Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult›
12.01.2021
McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult›
12.01.2021
România, peste media UE la taxele de mediu colectate, dar cu încasări mai mici raportate la PIB. Observații

România s-a situat în anul 2019 pe locul 10 între statele UE în ceea ce privește ponderea taxelor de mediu încasate în totalul taxelor și… Mai mult›
12.01.2021
Venitul mediu lunar al unui român a crescut în T3 cu 10% față de T3 din 2019. Modificările aduse de pandemie în alocarea cheltuielilor

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2020 arată că veniturile medii ale românilor au ajuns la nivelul de 2.068 lei lunar pe persoană și… Mai mult›
11.01.2021
Discuţii Alexandru Nazare-Johannes Hahn pe tema fondurilor europene şi a pachetului de relansare
de Alexandra Pele , 9.1.2021
Ministrul finanţelor, Alexandru Nazare, a avut vineri, o videoconferinţă cu Johannes Hahn (foto), comisarul european pentru buget şi administraţie, principalele subiecte de discuţii vizând fondurile europene de care ar urma să beneficieze România în următorul exerciţiu finaciar al UE, respectiv pachetul european de redresare economică, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Finanţelor Publice.
Discuţia a avut loc în contextul adoptării legislaţiei orizontale aferente acordului asupra Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 şi pachetului de redresare Next Generation EU (NGEU), agreat în cadrul Consiliului UE în 17 decembrie. Din acelaşi pachet face parte şi Decizia privind resursele proprii ale Uniunii Europene (ORD) pentru perioada 2021-2027, care va trebui ratificată de statele membre, potrivit propriilor prevederi constituţionale, pentru a permite accesarea fondurilor aferente instrumentului NGEU.
În cadrul discuţiilor, comisarul Hahn a oferit mai multe detalii privind data când statele membre ar putea primi prefinanţarea aferentă proiectelor din Planul National de Redresare şi Rezilienţă.
Comisia Europeană estimează că prefinanţarea va putea fi pusă la dispoziţia statelor membre până în vara acestui an, în funcţie de evoluţiile şi eforturile statelor membre de a finaliza planurile naţionale. Conform acordului agreat între Consiliul UE şi Parlamentul European, prefinanţarea reprezintă 13% din anvelopa financiară disponibilă pentru fiecare stat.
De asemenea, în cadrul discuţiilor s-a dezbătut şi aspectul privind ocuparea posturilor din cadrul instituţiilor europene, conform criteriului geografic, la nivel de top şi middle management. Comisarul Hahn l-a asigurat pe ministrul finanţelor de sprijinul său în acest demers.
Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, aspecte privind calendarul şi principalele elemente ale noilor propuneri de resurse proprii, pe care Comisia Europeană intenţionează să le prezinte până în iunie a.c.
Ministrul finanţelor, Alexandru Nazare, a subliniat că, pentru România, în contextul actual, este esenţial ca orice propunere de nouă resursă proprie să asigure o povară echitabilă între statele membre, pe baza nivelului de dezvoltare al acestora.
Ambele părţi au apreciat că elementul crucial este asigurarea unor fluxuri financiare constante, care să asigure o bună implementare a pachetului de redresare.
Cei doi oficiali au agreat o întâlnire în luna februarie la Bruxelles.