Discutați și despre Statul de Drept din România. Acesta este apelul pe care trei asociații ale magistraților – Forumul Judecătorilor din Romania, Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție – îl adresează celor 27 de miniștri de Justiție care participă joi și vineri la reauniunea informală de la București a Consiliului JAI.
Într-o scrisoare transmisă joi, magistraţii români susţin că autorităţile din ţara noastră nesocotesc Rapoartele MCV, avizele Comisiei de la Veneţia dar şi rapoartele GRECO legate de legile justiţiei şi codurile penale.
Documentul îl critică pe ministrul Justiţiei pentru procedurile de îndepărtare din funcţie a procurorului-şef al DNA şi a procurorului general al României. Semnatarii scrisorii spun că subiectele aflate pe agenda consiliului nu pot fi aprofundate în contextul în care într-unul dintre statele membre lipsesc elemente esenţiale ale statului de drept.
Apelul amintește inclusiv despre încercarea neobișnuită a ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a bloca numirea unui magistrat român la conducerea Parchetului European.
„Pe lângă încercarea de înlăturare a Procurorului General al României, prin aplicarea în oglindă a tiparului folosit în scopul revocării fostului procuror șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, semnalăm, deopotrivă, o altă atitudine de neînţeles a unui ministru al justiției dintr-un stat membru al Uniunii Europene, și anume aceea de boicotare asumată instituțional a nominalizării unui procuror cetăţean al statului în cauză (în speţă, doamna procuror Laura Codruța Kovesi), pentru ocuparea postului de Șef al Parchetului European, deşi atitudinile de până în prezent ale domnului Tudorel Toader apelau la respectarea principiului cooperării loiale instituționale și la sentimentul de patriotism intrinsec oricărui ocupant al unei funcții publice, presupunând abținerea de la manifestări ce pot prejudicia grav imaginea unui magistrat român ale cărui competențe și experiență profesionale au fost validate de Uniunea Europeană, prin plasarea sa în topul ordinii de preferință în vederea ocupării unei funcții prestigioase, într-o instituție nouă, la ale cărei baze instituționale România a contribuit din plin”, se spune în apelul celor trei asociații.
Scrisoare deschisă se încheie cu observația că problemele din sistemul judiciar românesc afectează toate statele membre, deoarece nu se poate dezvolta cooperarea juridică în materie civilă, comercială și penală:
„Dezvoltarea cooperării judiciare în materie civilă și comercială între Statele Membre ale Uniunii Europene, obținerea probelor electronice în materie penală și viitorul cooperării judiciare în materie penală în Uniunea Europeană nu pot fi aprofundate în lipsa respectării unor elemente esențiale ale statului de drept în oricare dintre țările membre. Incertitudinea, instabilitatea, ambiguitatea și imprevizibilitatea nu-și găsesc locul în ordini juridice guvernate de principiul preeminenţei dreptului”.