Cancelarul Angela Merkel a furnizat marți un discurs care ar putea fi ultimul pe care îl rostește în plenul Parlamentului European, discurs în care a încercat să răspundă unei întrebări ce rămâne de mult timp în actualitate: care va fi viitorul Europei?
Cei care așteptau o viziune inedită au fost dezamăgiți, scrie Politico, din cauză că Angela Merkel a livrat indicații politice mai vechi pe subiecte legate de securitate, migrație sau Zona euro
Chiar dacă viitorul său politic este neclar, Angela Merkel încă se bucură de autoritate pe scena politică europeană, iar în discursul său nu a riscat nimic care să-i pună sub semnul întrebării această autoritate.
Totuși, viziunea livrată plenului Parlamentului reunit la Strasbourg a conținut câteva accente interesante legate de securitate și de relația transatlantică, interpretate astfel de Politico:
Ce a spus: ”Trebuie să colaborăm pentru ca într-o zi să creăm o adevărată armată a Europei”
Ce a vrut să transmită: La fel ca și Franța, Germania se teme de Donald Trump. Angela Merkel îl sprijină ferm pe Emmanuel Macron în confruntarea acestuia cu președintele Statelor Unite legată de viitorul securității europene și este gata să investească mai mult. Totuși- crearea unei armate europene este un plan pe termen lung- Europa încă nu poate cădea de acord asupra unei definiții, cu atât mai puțin asupra unor misiuni ale acestei ipotetice armate. Acesta este un argument că renunțarea la NATO nu este o opțiune pentru Europa, tocmai de aceea cancelarul german a subliniat că ”nimeni nu pune sub semnul întrebării Alianța”.
Ce a spus: ”Vremurile în care ne puteam baza fără rezerve unii pe alții au trecut. Asta înseamnă că noi, europenii, trebuie să ne luăm destinele în propriile mâini dacă vrem să supraviețuim ca și comunitate”.
Ce a vrut să transmită: Donald Trump ne sperie pe toți. Concluzia: UE nu se mai poate baza că SUA îi asigură supraviețuirea. Angela Merkel a mai făcut în trecut afirmații cu acest sens, dar până acum folosea ”plase de siguranță”, utilizând formula ”se poate baza până la un anumit punct pe SUA….”. Și nici nu a mai pus vreodată problema în termeni existențiali. Modul extrem de direct în care a pus problema arată cât de mult s-au deteriorat relațiile transatlantice sub administrația Trump. Și faptul că nimeni nu poate prezice ce va urma.
Ce a spus: ”Deciziile luate de fiecare națiune în parte afectează întreaga comunitate. Solidaritatea înseamnă că trebuie să ne asumăm responsabilități pentru întreaga comunitate”.
Ce a vrut să transmită: Decizii de tipul celor asumate de Ungaria și Polonia, care pun în pericol domnia legii și libertatea presei amenință instituțiile democratice din întreaga Uniune. Acesta este motivul pentru care Germania nu va accepta compromisuri și nu va avea înțelegere față de niciun stat care se îndepărtează de valorile comune.
Ce a spus: ”Oricine încearcă să își rezolve problemele doar apelând la credite, ignorând angajamente anterioare, pune sub semnul întrebării fundamentele de stabilitate și de putere ale euro”.
Ce a vrut să transmită: Italia se joacă cu focul. Dacă guvernul populist de la Roma nu renunță la atitudinea politicianistă și nu găsește, împreună cu Comisia, cale de compromis, atunci moneda unică va avea de suferit.