luni

15 aprilie, 2024

17 martie, 2014

Dezvoltatorul proiectului minier Roșia Montană va rata fereastra de oportunitate pentru flotarea la bursa londoneză din cauza întârzierilor apărute în aprobarea proiectului, ca urmare a disputelor politice referitoare la această exploatare, scrie cotidianul Daily Telegraph.

Compania canadiană Gabriel Resources intenționa să acceseze piața londoneză pentru vânzarea unor obligațiuni în valoare de 1,5 miliarde de dolari cu care să finanțeze dezvoltarea proiectul minier Roșia Montană, însă, din cauza incertitudinii politice, obținerea autorizațiilor necesare pentru acest proiect a fost amânată, comentează publicaţia Daily Telegraph, preluată de Agerpres.

“Roșia Montană a devenit un subiect de dispută în alegerile prezidențiale din luna noiembrie”, a declarat directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry. “Aș fi foarte surprins dacă se va întâmpla ceva în restul anului 2014”, a mai spus directorul Gabriel Resources.


“România și politicienii românii trebuie să înțeleagă că acesta este un proiect fantastic care aduce beneficii economice și alte beneficii în termeni de curățare a mediului și refacerea patrimoniului cultural al zonei” a spus Jonathan Henry.

“’Nu este vorba doar de cei 20 de ani în care vom fi acolo. Este vorba despre un proces sustenabil care are în centru mineritul și care va revigora zona pentru mai multe generații”, a explicat directorul Gabriel Resources.

În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depășind astfel primele două țări din top, Finlanda și Suedia.

Concedieri la Roşia Montană

Săptămâna trecută, Gabriel Resources a anunțat că ar putea concedia aproximativ 80% din angajații subsidiarei sale din România, sau aproximativ 400 de angajați, începând cu data de 1 mai dacă perspectivele pentru proiectul minier Roșia Montană nu se vor îmbunătăți.


Comisia parlamentară specială pentru Roșia Montană a respins, pe 11 noiembrie 2013, proiectul în forma venită de la Guvern. O a doua încercarea pentru aprobarea proiectului a eșuat în luna decembrie. Între timp, coaliția guvernamentală a fost modificată, locul liberalilor fiind luat de UDMR.

Compania Roșia Montană Gold Corporation /RMGC/ intenționează să extragă aproximativ 300 de tone de aur și 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri. Compania fost înființată în anul 1997, în județul Alba, acționari fiind compania minieră de stat Minvest Deva — cu 19,31% și Gabriel Resources — cu 80,69%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: