fbpx

La obiect

Inflația anuală a urcat la 3,75% – influențe negative conjuncturale pe toată linia

Inflația anuală a urcat la 3,75% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna aprilie 2021 cu 0,53% iar efectul de… Mai mult

11.06.2021

La obiect

Falanga noastră din Bruxelles. Incredibil de slaba reprezentare a României în instituțiile UE

„Nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte… Mai mult

09.06.2021

Analiză

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie,… Mai mult

09.06.2021

La obiect

Deficitul comercial trece de 7 Miliarde de euro (3% din PIB) după doar 4 luni din an. Peste un miliard deficit vine numai din alimente

Deficitul comercial pe aprilie 2021 s-a redus la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Semnificativ sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde… Mai mult

09.06.2021

Directorul Agenției de Transplant, demis după moartea lui Călin Farcaș. Înlocuitorul, numit fără concurs

de Mariana Bechir , 5.7.2018

Radu Deac (78 de ani), a fost demis de la conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), după un mandat de cinci ani traversat de scandaluri și dezvăluiri despre deficiențele și corupția sistemului.

Miercuri, ministrul Sorina Pintea l-a înlocuit pe acesta cu Alexandra Anca Mureşan (foto), care a fost numită fără concurs, în pofida Memorandumului aprobat în iunie de guvern și care stabilea că postul de director executiv al ANT va fi ocupat în urma unei competiții.

„Am declarat în urmă cu câteva săptămâni că doresc restructurarea Agenţiei Naţionale de Transplant. Am numit un nou director executiv, am propus un director adjunct.

Nu neg bunele intenţii ale domnului Deac, dar am considerat că e nevoie de o echipă nouă în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de transplant,” a explicat ministrul Pintea.

Anca Mureșan este medic primar chirurg la Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Octavian Fodor” din Cluj. A absolvit în anul 2000 Facultatea de Medicină, UMF Iuliu Haţieganu, Cluj-Napoca și s-a specializat în chirurgia laparoscopică.

A fost în atenția internauților în luna martie, când, în timpul controverselor privind situația salarizării medicilor, după majorările de la 1 martie, a publicat pe Facebook fluturașii de salariu pentru a demonstra că ei, creșterile salariale i-au dublat veniturile.

La vremea respectivă existau mai multe protest ale personalului din spitale căruia veniturile li s-a diminuat (farmaciști, biochimiști etc).

„Așa cum am spus, revin cu fluturașul pe care l-am primit azi. Acesta este venitul meu net pe martie 2018, salariu+ 1 gardă suplimentară de sâmbătă: 11.242 Ron. Ținând cont că am postat de curând că venitul meu pe luna trecută a fost de 6065 Ron, nu pot să nu spun că venitul meu aproape s-a dublat. Este un pas inainte, sunt încă multe de făcut și corectat, însă nu putem fi ipocriți și să nu recunoaștem măririle acordate”, scria Anca Mureșan. Postarea ei a ajuns virală, curând, mulți criticând-o că generalizează o situație și explicând că la fel de reale sunt și scăderile unor medici.

Mesajul a fost preluat și de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Ulterior, Anca Mureșan a răspuns numeroaselor atacuri ale unor colegi explicând că, de fapt, ea a intenționat să demonstrezefalsitatea promisiunilor PSD:

„Pentru că postarea mea cu fluturaşul de salariu naşte fel şi fel de păreri, dacă contează şi vă interesează vreau să transmit câteva clarificări: Nu sunt simpatizant PSD… nu am fost şi nu mă preocupă acest aspect. Prin postarea mea am dorit doar să risipesc haosul creat cu aceste măriri salariale atat de mult trâmbiţate. Am fost minţiţi de PSD, prin faptul că aceste măriri nu sunt aşa cum s-a promis, salariul meu nu este de 3.600 de euro, de asemenea sunt colegi care nu au beneficiat de creşteri, ci de scăderi salariale, s-au promis spitale, dar nu le construieşte nimeni…corupţia roade din temelii acest sistem de prea multă vreme, nepermis de multă…”, a scria Anca Mureşan.

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie, cel care a făcut mai multe sesizări legate de transpșantul renal de la Cluj, a declarat pentru Monitorul de Cluj că noul director al ANT că este un om integru  și un bun cunoscător al sistemului sanitar:

„Ce știu eu despre Anca Mureșan sunt următoarele: nu este șpăgară, a fost un permanent ghimpe pentru șeful Clinicii Chirurgie 3, profesorul Iancu, un alt Lucan perfid și ticălos. Anca Mureșan este și un organizator foarte bun, fin cunoscător al sistemului sanitar. Înainte de orice, cei apropiați spun despre ea că este un om integru și hotărât. Îi doresc succes și o asigur de sprijinul meu total pentru reformarea sistemului de transplant, construirea unui cadru legislativ eficient prin noua Lege a Transplantului cu ajutorul căreia să salvăm cât mai multe vieți!”

Un mandat început și încheiat cu scandal

Cât despre cel care pleacă, Radu Deac, el s-a pensionat în 2010, dar a fost reactivat de fostul ministru al Sănătății Eugen Nicolăescu (în Cabinetul Victor Ponta). Acesta l-a numit la conducerea ANT în 2013, imediat după scandalul în centrul căruia s-a aflat Alexandru Arșinel, actorul care a primit un rinichi la numai trei zile după ce a intrat pe lista de așteptare.

Radu Deac, care activase anterior pensionării la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, nu a făcut nimic pentru a lămuri situația Institutului de Transplant Renal din Cluj, unde fusese operat Alexandru Arșinel.

Anul trecut, Mihai Lucan, fostul manager al Institutului de Transplant Renal Cluj, este acuzat de DIICOT într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de cinic milioane lei, el fiind suspectat că a transferat ilegal la clinica sa privată aparatură ce aparţinea Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

(Citiți și: Cum a funcționat mecanismul creat de Mihai Lucan: Banii și protecția – criteriile pentru selectarea beneficiarilor transplantului de rinichi)

De asemenea, el i-ar fi obligat pe pacienții veniți la institutul de stat să apeleze la serviciile medicale Lukmed (clinica privată a familiei) pentru analize extrem de scumpe.

Aproximativ 18.000 de pacienți ar fi fost redirecționați de la Institut de stat la lcinica privată Lukmed, în ultimii 10 ani, fiind siliți să plătească tratamentul sau intervenţiile chirurgicale la care aveau dreptul gratuit.

Moartea lui Călin Farcaș – drama care a accelerat reforma transplantului

În iunie, Sorina Pintea anunța declanțarea reformei sistemului, o operațiune amânată de ultimele guverne din cauza rezistenței celor care au condus domeniul.

Reforma vizează atât reorganizarea Agenției Naționale de Transplant (ANT), cât și modificarea legislației, iar primul pas a fost făcut prin aprobarea în guvern a memorandumului privind procedura de numire a directorului executiv al ANT.

Cazul Călin Farcaș a obligat-o pe Sorina Pintea să ia măsuri urgente pentru soluționarea unor chestiuni punctuale, înaintea definitivării reformării.

(Citiți și: Cine l-a omorât pe Călin Farcaș: poveste din bestiarul sistemului de Sănătate românesc)

Pe 25 iunie a modificat Ordinul 50 din 2004, astfel încât pacienții cu probleme ce nu pot fi rezolvate în România să aibă acces la un transplant în străinătate. De asemenea, statul român va acoperi costurile tratamentului cu medicamente prescrise în urma efectuării unui transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umane în străinătate, lucru inetrzis până acum.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 5.7.2018

Lăsați un comentariu


Europa

Viktor Orban, despre impozitul minim global: Toxic pentru economia Ungariei

Iulian Soare

Impozitele mai ridicate ar fi “toxice” pentru economia Ungariei orientată spre export, a afirmat vineri premierul Viktor Orban, comentând iniţiativa internaţională vizând un impozit minim… Mai mult

Europa

România și Bulgaria au primit acces la consultarea sistemul european de informații privind vizele

Iulian Soare

Comisia Europeană a decis vineri că, începând din iulie 2021, Bulgaria și România vor avea acces numai pentru citire în Sistemul de informații privind vizele,… Mai mult

Stiri

Bogdan Chiriţoiu a primit al treilea mandat de preşedinte la Consiliului Concurenţei

Vladimir Ionescu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind numirea lui Bogdan Chiriţoiu în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenței, anunță Administrația Prezidențială. Este al treilea… Mai mult

Stiri

Noi titluri de stat pentru populație din seria exclusivistă Fidelis

Adrian N Ionescu

Ministerul Finanțelor (MFP) lansează două noi emisiuni de titluri de stat pentru populație, din seria exclusivistă Fidelis, cu subscrieri minime de 5.000 de lei, respectiv… Mai mult

Stiri

VIDEO Gabriel Voicilă (PwC): E-guvernarea nu e posibilă dacă nu avem și funcționari pregătiți

Redacţia

 Lipsa competențelor digitale în administrația centrală și a funcționarilor pregătiți poate comprimite e-guvernarea, orice progres de digitalizare a statului român ține de funționari pregătiți,… Mai mult

Stiri

AHK România are un nou președinte – Andreas Lier, CEO BASF România

Vladimir Ionescu

Andreas Lier (foto), CEO BASF Romania, a fost ales de către Consiliul Director al AHK România în fruntea Camerei de Comerț germano-române, cea mai mare… Mai mult

Stiri

Gaze Marea Neagră: Romgaz are 4 luni de exclusivitate în negocierile cu Exxon pentru participația la Neptun Deep

Adrian N Ionescu

Romgaz (SNG) a încheiat cu Exxon Mobil un acord ce conferă companiei române dreptul de exclusivitate, pentru 4 luni, în negocierile privind preluarea subsidiarei gigantului… Mai mult