vineri

19 iulie, 2024

17 noiembrie, 2022

Expulzarea a peste 400 de spioni ruși din toată Europa în acest an a fost „cea mai importantă lovitură strategică” împotriva Moscovei din istoria recentă și l-a luat prin surprindere pe Vladimir Putin, declară șeful spionajului intern al Marii Britanii.

În prezentarea anuală privind amenințările la adresa Marii Britanii, directorul general al Serviciului de Securitate (MI5), Ken McCallum, a repetat și avertismentele despre încercările Chinei de a influența viața publică a Regatului.

Statistica anului 2022: Peste 600 de oficiali ruși expulzați, între care peste 400 de spioni

Potrivit Euractiv, Ken McCallum a spus că în 2022 un număr ”masiv” de oficiali ruși au fost expulzați din întreaga lume. În Europa au fost decise peste 600 de expulzări, dintre care peste 400 au fost acuzați de spionaj.


„Acest lucru a dat cea mai importantă lovitură strategică serviciilor de informații ruse din istoria europeană recentă”, a spus el într-un discurs susținut la sediul MI5 din Londra. „Au fost valuri coordonate de sancțiuni, amploarea acestora l-a luat prin surprindere pe Vladimir Putin”.

Momentul zero: tentativa de asasinat asupta lui Serghei Skripal

Directorul MI5 a spus că răspunsul european a urmat un model stabilit de Marea Britanie după otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în Salisbury, în 2018, care a determinat un val de expulzări diplomatice.

Ken McCallum a spus că Marea Britanie a refuzat de atunci peste 100 de cereri de viză diplomatică rusă din motive de securitate națională.

Marea Britanie a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei de la invazia rusă, iar directorul McCallum a spus că importanța acestui sprijin s-a reflectat în faptul că Moscova a lansat „acuzații stupide”, cum ar fi implicarea Marii Britanii în aruncarea în aer a conductelor de gaz Nord Stream în septembrie.


„Ideea principală este că Marea Britanie trebuie să fie pregătită pentru agresiune rusă în anii următori”, a spus directorul MI5.

„Joc pe termen lung” al Beijing

În timp ce activitatea rusă a ieșit în prim-plan, agențiile de informații britanice prezintă China drept cea mai mare amenințare pe termen lung pentru Marea Britanie.

Ken McCallum a spus că Beijing „joacă pe termen lung”, încercând să manipuleze opinia și cultivând relații nu doar cu parlamentari proeminenți, ci și cu cei aflați la începutul carierei lor în viața publică, cum ar fi consilieri locali care ar putea deveni mai târziu membri ai parlamentului.

„Dacă sunt pregătiți să investească cu răbdare, bani și efort în cultivarea unor volume foarte mari de active potențiale în întreg sistemul nostru, asta mi se pare o provocare mare și de durată”, a spus oficialul britanic.

Șeful MI5 a mai spus că autoritățile chineze monitorizează și intimidează diaspora chineză, cu acțiuni variind de la repatriere forțată până la asalt.

Amenințarea teroristă persistă în Regat

Terorismul a rămas o amenințare majoră în Regat, cu 37 de comploturi dejucate din 2017 și opt din iunie anul trecut, a spus Ken McCallum.

În timp ce militanții islamiști au rămas o problemă majoră, există o creștere a extremiștilor de dreapta.

„Observam un număr tot mai mare de agenți ai extremei dreapte, care operează la nivel global, alimentează nemulțumirile și amplifică teoriile conspirației. Se pare că această problemă va dura”, a spus directorul MI5.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: