duminică

21 aprilie, 2024

27 martie, 2013

Asociația Producătorilor de Ambalaje din România (APRA) estimează că piața locală a ambalajelor destinate industriei tutunului va suferi o scădere de circa 10-20%, dacă pachetelede țigări vor avea un format standard, prevedere inclusă într-un proiect de directivă europeana.

”APRA estimeaza ca, in Romania, sectorul ambalajelor tiparite destinate industriei tutunului va suferi o scadere de 10-20%, ceea ce va determina reducerea cifrelor de afaceri și implicit pierderea de locuri de muncă în orice tipografie/producător ambalaje care este furnizor al industriei tutunului”, se arată într-un comunicat al APRA.

Potrivit sursei citate, pachetele cu format standard vor fi mult mai ușor de contrafăcut, ceea ce va determina scăderea pieței legale a țigaretelor și pierderi de miliarde de euro la bugetul de stat, afectând și sectorul ambalajelor.


La rândul său, Asociația Producătorilor Europeni de Ambalaje din Carton (European Carton Makers Association – ECMA) atrage atenția că proiectul de directivă propus de Comisia Europeană riscă să nu-și îndeplinească obiectivul de a reduce fumatul, aducând în schimb prejudicii industriei ambalajelor.

„Cu toate ca pachetele standardizate ar putea fi considerate, aparent, o restricție dură împotriva industriei tutunului, de fapt nu reprezintă o măsură eficientă. Comisia riscă să nu-și îndeplinească obiectivele propuse privind sanatatea publică, determinând crearea unei piețe a produselor din tutun mai ieftine, nereglementate, aducând astfel prejudicii și industriei ambalajelor”, precizează ECMA, citată de comunicatul APRA.

Prin proiectul de directivă anti-fumat, Comisia Europeană vrea ca pachetele sa aibă aceleași dimensiuni, un singur format si un singur mod de deschidere, printr-o clapă superioară basculantă.

Aceasta înseamnă ca pachetele cu margini rotunjite, cele culisante, în forma de cutie, tabacheră sau de oricare altă formă decât cea prevazută în proiectul de directivă vor fi interzise.


Prevederile referitoare la forma pachetului (“cuboidala”, asa cum specifică proiectul) încalcă drepturile de proprietate intelectuală și industrială ale producătorilor, consideră Oficiul de Stat pentru Inventii și Mărci, citat de comunicatul APRA.

Potrivit OSIM, initiativa Comisiei Europene încalcă acordul Organizației Mondiale a Comerțului privind drepturile de proprietate intelectuală, o consecință directă a acestei încălcări fiind „imposibilitatea consumatorului de a distinge intre produse ce vor avea ambalaje uniformizate”.

APRA a fost înființată în 2009, la initiațiva unui grup de opt societati comerciale active în domeniul producției de ambalaje din carton solid.

Asociația locală este afiliata European Carton Makers Association (ECMA), care reprezintă peste 500 de producători de ambalaje de carton la nivel European, cu o cota de piață de peste 90%. Cifra de afaceri cumulata a membrilor ECMA depășește 9 miliarde euro anual, 10 % din aceasta fiind generată de ambalajele destinate industriei tutunului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: