UE nu urmează decizia SUA de a retrage familiilor diplomaților săi din Ucraina, a declarat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell. Potrivit Reuters, Borell spune că nu este nevoie să „dramatizem” situația în condițiile în care discuțiile cu Rusia continuă.
Pe de altă parte, Marea Britanie și Austrialia urmează exemplul american și au decis să retragă din țară membrii familiilor diplomaților aflați la Kiev.
Guvernul de la Londra a publicat și o hartă a Ucrainei, în două culori, sfătuindu-i pe britanici să evite orice călătorie care nu este esențială în Ucraina (zona galbenă) și orice fel de călătorie în sud-estul țării, în regiunea Donbas și Crimeea (zona roșie).
Departamentul de Stat al SUA a anunțat duminică că le ordonă membrilor familiei diplomaților să părăsească Ucraina, iar Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden analizeazăa opțiunile pentru a spori resursele militare ale Americii în Europa de Est.
Ordinul, care le-a permis și diplomaților americani staționați la ambasada din capitala Ucrainei Kiev să plece voluntar, a fost unul dintre cele mai clare semne de până acum că oficialii americani se pregătesc pentru o mișcare agresivă a Rusiei în regiune.
„Acțiunea militară a Rusiei ar putea avea loc în orice moment”, a spus Ambasada SUA într-un comunicat. Oficialii „nu vor fi în măsură să evacueze cetățenii americani într-o astfel de situație, așa că cetățenii americani prezenți în prezent în Ucraina ar trebui să planifice”, precizează comunicatul.
Decizia UE
„Nu vom face același lucru pentru că nu cunoaștem niciun motiv anume”, a spus Josep Borrell la sosirea la reuniunea miniștrilor de externe ai UE, la care participă online și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
„Nu cred că a trebuit să dramatizăm cât timp se desfășoară negocierile – și ele continuă”.
Tensiunile din Ucraina au crescut de luni de zile după ce Kremlinul a adunat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei, o acumulare dramatică pe care Occidentul spune că pregătește un război care să împiedice Ucraina să se alăture vreodată alianței de securitate NATO de Vest.
Kremlinul a negat în mod repetat planul de a invada Ucraina, dar armata rusă a rupt deja o bucată din teritoriul ucrainean când a capturat Crimeea și a susținut forțele separatiste care au preluat controlul unor părți mari din estul Ucrainei în urmă cu opt ani.