18 noiembrie, 2024

Producția de drone chinezești pentru Rusia este cel mai important punct al reuniunii de luni a miniștrilor de externe din UE, reuniune organizată la Bruxelles. La reuniune participă, prin apel video, și ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha.

UE va presa pe Beijing să primească răspunsuri în legătură cu informațiile conform cărora o companie din China produce drone militare care ar fi folosite în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Va trebui, evident, să ne uităm foarte atent pentru a vedea dacă China se îndepărtează de poziția sa de neutralitate în conflictul din Ucraina, pe care a susținut-o public până acum”, a spus un diplomat al UE.


Beijingul susține în continuare că „nu este parte” la conflictul Rusia-Ucraina.

UE amenință China cu ”consecințe”

„Am avut rapoarte de la surse de informații despre existența unei fabrici în interiorul Chinei care produce drone care sunt expediate în Rusia”, a spus înalt oficial al UE sub protecția anonimatului.

Acesta a spus că UE trebuie să stabilească dacă Beijingul știa despre activitățile companiei și dacă producția de drone reprezintă „cooperare directă în materie de echipamente militare între China și Rusia”.

„Dacă în sfârșit confirmăm că există un transfer de drone din China în Rusia, atunci asta va avea consecințe”, a adăugat oficialul, care a refuzat să explice care ar putea fi aceste consecințe.


Comentariile, care vin la mai bine de o lună după ce Reuters a informat pentru prima dată despre fabrica chineză de drone care lucrează pentru Rusia, sugerează o atitudine înăsprită față de China după realegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA.

Deși oficialii UE nu precizează în acest moment ce măsuri ar putea fi luate împotriva Chinei dacă aceasta contribuie direct la efortul de război al Rusiei, o opțiune care este examinată este adăugarea mai multor companii chineze pe o listă a firmelor sancționate de UE.

UE a sancționat anterior Iranul pentru producerea de arme pentru Rusia. Înalt oficial al UE a spus că Bruxelles-ul va urma același proces și pentru China.

Întrebat ce trebuie să afle UE înainte de a lua măsuri suplimentare, oficialul a spus că blocul încearcă să stabilească dacă producția fabricii este orientată către Rusia, dacă dronele au fost expediate în Rusia și dacă autoritățile chineze cunoșteau activitățile companiei.

Oficialul a adăugat că este „dificil de crezut că acest lucru s-ar fi putut face fără știința autorităților centrale”.

(Citește și:”UE avertizează China cu ”consecințe” cu privire la dronele pe care le-ar fabrica pentru Rusia”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: