UE va solicita Beijingului răspunsuri cu privire la informațiile potrivit cărora o companie cu sediul în China produce drone militare destinate utilizării în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat vineri un oficial de rang înalt al UE, potrivit Politico.
„Am primit rapoarte din surse de informații despre existența unei fabrici în China care produce drone ce sunt livrate în Rusia”, a spus oficialul UE, care a solicitat anonimatul pentru a discuta despre această problemă sensibilă.
Oficialul a precizat că UE trebuie să stabilească dacă Beijingul avea cunoștință despre activitățile firmei și dacă producția de drone constituie „cooperare directă în domeniul echipamentelor militare între China și Rusia.”
„Dacă confirmăm, în cele din urmă, că există un transfer de drone din China către Rusia, atunci vor exista consecințe,” a adăugat oficialul, care a refuzat să precizeze ce ar putea implica aceste consecințe.
Comentariile, care vin la mai mult de o lună după ce Reuters a raportat pentru prima dată despre fabrica de drone, sugerează o înăsprire a poziției față de China pe fondul realegerii lui Donald Trump ca președinte al SUA.
Discuția despre drone, pe agenda miniștrilor UE de externe, la reuniunea de săptămâna viitoare
Producția de drone din China urmează să fie pe agenda principală a discuțiilor atunci când miniștrii de externe europeni se vor reuni la Bruxelles săptămâna viitoare, au declarat trei diplomați care, de asemenea, au cerut anonimatul.
„Va trebui, evident, să analizăm cu atenție dacă China se îndepărtează de poziția sa de neutralitate în conflictul din Ucraina, pe care a menținut-o public până acum,” a declarat un diplomat al UE.
Beijingul susține că nu este „parte” a conflictului dintre Rusia și Ucraina.
Printre măsurile ce ar putea fi luate ar fi includerea mai multor companii chineze pe lista de sancțiuni UE
Deși oficialii și diplomații UE nu au specificat ce măsuri ar putea fi luate, o opțiune analizată este adăugarea mai multor companii chineze pe lista firmelor din țări terțe care se confruntă cu sancțiuni ale UE, potrivit unui al doilea diplomat UE.
Anterior, UE a sancționat Iranul pentru producerea de arme pentru Rusia, dar nu și China. Oficialul de rang înalt al UE a declarat că Bruxelles-ul va urma același proces pentru China ca și pentru Iran.
Întrebat ce trebuie să stabilească UE înainte de a lua măsuri suplimentare, oficialul a spus că blocul încearcă să determine dacă producția fabricii era destinată Rusiei, dacă dronele au fost livrate în Rusia și dacă autoritățile chineze aveau cunoștință despre activitățile firmei.
Oficialul a adăugat că este „greu de crezut că acest lucru s-a făcut fără cunoștință.”
(Citește și: ”Regiuni din Rusia, atacate cu drone și bombe ucrainene, 2 rafinării incendiate”)
***