Buget 2021: Banii, fundamentele, distribuirea

Veniturile bugetului general consolidat făcut public joi seara de Ministerul Finanţelor Publice sunt de 364,9 miliarde de lei (32,67% din PIB), iar cheltuielile de 444,9… Mai mult›
11.02.2021
+53%, creșterea alocărilor pentru salariile din sectorul public, din 2015 încoace. Observații

Ponderea sumelor destionate plății salariilor pentru bugetari în veniturile bugetului general consolidat a crescut de la 22,3% în 2015 până la 34,2% în 2020. Ceea… Mai mult›
10.02.2021
DOCUMENT / Marile companii de stat profitabile nu pot compensa pierderile de miliarde ale celorlalte peste 800 – analiză Consiliul Fiscal

Companiile cu capital majoritar de stat au înregistrat pierderi nete cumulate de 1,8 miliarde de lei în 2019, în ciuda profitului net de 3,7 miliarde… Mai mult›
09.02.2021
Prăbușire dramatică a productivității muncii în agricultura românească

Productivitatea muncii în agricultura românească s-a prăbușit în 2020, potrivit datelor publicate de Eurostat. Evoluția consemnată față de anul precedent a fost de -47,2%, la… Mai mult›
09.02.2021
Diplomația energetică a UE va descuraja investițiile terțe în obiective legate de combustibili fosili
de Adrian N Ionescu , 25.1.2021
Miniștrii de externe ai țărilor membre ale Uniunii Europene sunt pe cale să adopte o abordare diplomatică agresivă față de țările terțe privind problemele energetice și climatice.
Este urmărită descurajarea investițiilor terțe în proiecte legate de combustibilii fosili, potrivit unui draft de document consultat de Reuters.
Totodată, în documentul care urma să fie finalizat luni, UE va cere oprirea la nivel global a proiectelor privind termocentralele pe cărbune precum şi eliminarea subvenţiilor pentru combustibili fosili.
UE vrea să facă din schimbările climatice și de implicațiile energetice ale acestora o parte importantă a politicii sale externe și să creeze cu marile economii ale lumii alianțe cu „înalte ambiții”, pentru a reduce mai repede emisiile poluante.
Țări precum China, Japonia şi Africa de Sud au promis că îşi vor reduce, până în cele din urmă, emisiile de carbon până la zero, iar noul preşedintele SUA, Joe Biden, a promis același lucru. Unul din primele sale ordine executive a fost cel privin reintrarea în Acordul climatic de la Paris.
Totuși, UE este una dintre puţinele economii majore ale lumii care a luat decizii concrete pentru atingerea acestui obiectiv pe termen lung, cu acţiuni de întreprins în acest deceniu.
Celelate economii nu au în vedere planuri care să reducă emisiile suficient de repede ca să se evite o schimbare catastrofală a climei, notează Reuters.
„UE face un apel de eliminare globală a subvenţiilor pentru combustibilii fosili dăunători mediului, într-o perioadă precisă. (…) Și, ca un prim pas spre eliminarea cărbunelui din producţia de energie – stoparea imediată a tuturor finanţării noilor infrastructuri care folosesc cărbune”, spune documentul citat de Reuters.
„Diplomaţia energetică a UE va descuraja orice noi investiţii în proiecte de infrastructură energetică bazate pe combustibili fosili în ţările terţe, exceptând cazul în care fac parte dintr-un plan ambițios și clar care urmărește neutralitatea climatică”, mai spune draftul citat, care poate suferi modificări.
Statele UE au convenit, luna trecută să îşi reducă emisiile cu cel puţin 55% față de nivelul din 1990, până în 2030. Pentru că, pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie de investiții de mii de miliarde de euro, blocul comunitar intenţionează să îşi folosească puterea economică şi diplomatică pentru a se asigura că şi alte ţări îi vor urma exemplul.
Următoarele acorduri comerciale trebuie să fie în acord cu aceste planuri, conchide documentul.
Wendel Trio, directorul coaliţiei de ONG-uri Climate Action Network Europe, a salutat planul, dar a atras atenția că şi Uniunea Europeană trebuie să elimine complet subvenţiile pentru combustibili fosili în interiorul blocului comunitar.
Din cele 159 miliarde de euro pe care statele UE le-au cheltuit pentru subvenţii energetice în anul 2018, aproape o treime au mers spre combustibili fosili.