UPDATE: Într-o declarație acordată Mediafax, ministrul Sorina Pintea spune că accesul pacienților la pachetul de servicii medicale de bază nu va fi limitat, acesta urmând să fie modificat în sensul introducerii de noi servicii.
”Eu am spus că vor fi discuții vizavi de modificare, dar nu în sensul scăderii sau diminuării lui (…) Pachetul de bază va fi modificat, dar în sensul suplimentării cu servicii, pentru că, în momentul în care pachetul de bază a fost definit, nu existau acele servicii, pe care trebuie să le introducem. Nici măcar nu este vorba de diminuarea pachetului de bază”, a spus Sorina Pintea.
****
Știrea inițială:
Pachetul de servicii medicale de bază, cel de care beneficiază gratuit plătitorii asigurării medicale obligatorii – ar putea fi redus, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-un interviu la Radio Europa Liberă.
Deocamdată nu s-a stabilit ce servicii vor fi eliminate din pachetul gratuit general valabil, noua formulă urmând să fie decisă o analiză a ministerului și apoi introduse în Contractul-cadru pe care furnizorii îl vor semna cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
În paralel, vor fi introduse asigurările medicale suplimentare sau complementare, pentru anumite tipuri de servicii cele două modificări, mai spune ministrul:
Pentru un anumit tip de servicii, cu siguranță este nevoie de asigurări suplimentare. Și atunci vom începe să definim aceste lucruri.
În februarie anul acesta, Sorina Pintea declara că „pachetul de bază nu se va restrânge”.
Guvernul a adoptat, luna trecută, o Ordonanță de Urgență ce introduce coplata serviciilor medicale private – pacientul va putea „lua cu el” la privat suma pe care CNAS o decontează în prezent la stat pentru serviciul medical respectiv.analize, intervenții chirurgicale etc. plătește din buzunar diferența între suma decontată de CNAS și tariful de la clinica privată.
(Citiți și Guvernul introduce coplata pentru serviciile medicale. Cum ar putea funcționa – varianta furnizorului privat și cea a pacienților)
Ministrul Sănătății a declarat, în mai multe rânduri, că 17 milioane de oameni beneficiază în acest moment în România de servicii medicale, în condițiile în care doar cinci milioane sunt plătitori de asigurări de sănătate.
Cu toate acestea, explicația Sorinei Pintea pentru eliminarea unor servicii din pachetul gratuit este tocmai intenția de lărgi baza beneficiarilor:
„Prin normele de la contractul cadru vom redefini pachetul de bază, astfel încât să aibă cât mai mulți pacienți acces, dar în condițiile pe care sistemul românesc le oferă în acest moment”.
Sorina Pintea spune că odată cu pachetul de bază, de care beneficiază gratuit plătitorii asigurării medicale obligatorii, ar urma să fie modificat și pachetul minim de servicii medicale, care se adresează persoanelor neasigurate.