marți

4 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 ianuarie, 2020

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în noiembrie 2019 o nouă scădere alarmantă a producției industriale lunare la cota negativă record de -7,7%, la fel ca și în luna anterioară (față de care producția a scăzut cu „doar” 0,2%). Iar asta după ajustarea în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, pentru că în serie brută evoluția a fost de -2,8% față de luna octombrie.

Mai grav, este a șasea lună la rând de intrare puternică în teritoriul negativ a producției industriale.


De altfel, nivelul de -2,8% al realizărilor brute ar fi arătat încă și mai puțin bine dacă luăm în calcul că industria prelucrătoare a scăzut cu -4,1% iar cea extractivă cu -3,3%, dar căderea a fost atenuată de majorarea normală, dată fiind perioada calendaristică, la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, care a crescut cu 7,1%.

Cumulat pe primele 11 luni din 2019, comparativ cu aceeași perioadă din 2018, producţia industrială în serie brută a fost mai mică cu 2,2%, urmare a evoluțiilor nefavorabile generalizate din industria prelucrătoare (-1,9%), industria extractivă (-2,7%) și chiar (contrar creșterii din noiembrie) a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,7%).

(Citiți și: ”Deficitul comercial la 11 luni a depășit 7% din PIB: Sectorul de mașini, pe minus de 3 luni”)

Producţia industrială, în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, pe primele 11 luni din 2019 a scăzut cu 3,3%, ceea ce indică faptul că dispunerea zilelor lucrătoare a ajutat la frânarea scăderii rezultatelor.


Valorile comunicate la Eurostat pentru comparabilitate au fost de -2,3% pentru industria prelucrătoare, -2,7% pentru industria extractivă și -3,6% pentru producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

De reținut, industria a ajuns să joace rolul principal, alături de agricultură (aflată într-un an mai slab), în scăderea PIB pe trimestrul III 2019, cu o influență negativă de 0,6% a ambelor sectoare industriale clasice în rezultatul final diminuat la doar 3% față de 5,0% în primul trimestru al anului și 4,4% în trimestrul al doilea.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: