7 noiembrie, 2023

România are peste 800.000 de persoane încadrate într-o categorie de handicap, a declarat premierul Marcel Ciolacu, luni, după ședința de luni a Consiliului Politic Național al PSD.

„A fost un control făcut în urma unor sesizări şi au fost foarte multe dosare găsite. Avem o singură problemă, am ajuns la peste 800.000 de persoane cu handicap. Suntem pe primul loc în Europa. Nu cred acest lucru. Este total incorect, ca şi cu cei cu concediile medicale, este total incorect ca cetăţenii bolnavi să suporte toate aceste discuţii în spaţiul public cum şi persoanele mai puţin norocoase decât noi, cu handicap, să suporte în spaţiul public aceste lucruri”, a spus premierul, citat de Agerpres.

Situația beneficiilor pentru persoanele cu handicap

În luna septembrie, în România erau înregistrate și primeau indemnizația lunară, de doar 419 lei, 331.165 de persoane adulte cu handicap grav.


De asemenea, alți 394.416 adulți primeau indemnizația lunară de 317 lei acordată persoanelor cu handicap accentuat.

În total, indemnizațiile plătite celor aproape 726.000 de adulți cu grad de handicap au totalizat aproape 264 de milioane de lei, în septembrie.

Alte peste 116 de milioane de lei au reprezentat bugetele personale complementare acordate acestor categorii de persoane cu afecţiuni fizice, mentale sau senzoriale ce le limitează activitățile cotidiene.

România, una dintre țările cu risc ridicat de sărăcie în cazul persoanelor cu dizabilități

In 2021, 68,2% din populația cu dizabilități din UE se afla în risc de sărăcie, în lipsa transferurilor sociale. Datorită indemnizațiilor, alocațiilor și altor beneficii, procentul a coborât la 21,1%.


România era în 2021 unul dintre statele membre cu cea mai mare pondere a persoanelor cu dizabilități expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială. Dacă în rândul populației generale procentul familiilor care nu reușeau să-și acopere nevoile de bază pentru traiul zilnic (hrană, îmbrăcăminte, sănătate și locuire) a fost de 25,4%, ponderea era de 36% în totalul familiilor cu limitare a capacității de a-și desfășura activitățile cotidiene:

Ilfov – 1.400 de dosare cu nereguli, din 1.700 verificate

Multe dosare din cele peste 800.000 prezintă însă neregului, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, care a oferit ca exemplu cazul județelui Ilfov, unde verificarea aleatorie a 1.700 de dosare a dus la identificarea de neregului în 1.400 dintre acestea.

„În urma unei sesizări pe care Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a primit-o, am trimis Corpul de control la Ilfov acolo au fost identificate anumite nereguli. Au fost aduse la cunoştinţa organelor abilitate, urmează să intrăm în reevaluare la Institutul de Expertiză a Capacităţii de Muncă cu aceste dosare”, a spus luni ministrul Muncii.

Ministrul nu a precizat dacă neregulile sunt atât de grave încât vor duce la anularea drepturilor bănești aferente.

Județul Ilfov are o populație de 545.403 locuitori, iar dintre aceștia sunt încadrați într-un grad de handicap:

  • 7.963 persoane cu handicap grav – suma reprezentând indemnizațiile acestora a însumat în septembrie 3,336 milioane de lei
  • 6.161 care primeau indemnizație pentru handicap accentuat – totalul este de aproape două milioane de lei, în septembrie.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: