miercuri

27 martie, 2024

4 ianuarie, 2012

Procurorii Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au început cercetarea penală a 40 de funcționari publici și oameni de afaceri care ar fi prejudiciat societatea națională Romgaz și bugetul consolidat al statului cu 126 de milioane de dolari, prin contracte păguboase cu o firmă privată.

Potrivit DIICOT, cei anchetaţi sunt funcţionari publici cu funcţii de conducere în SNGN Romgaz SA, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, precum și şi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale din municipiul Bucureşti.

Aceștia sunt acuzați de infracțiuni de complot şi subminarea economiei naţionale.


În perioada 28 -29 decembrie 2011, la sediul DIICOT au fost audiate 35 de persoane, cărora le-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea, urmând ca în perioada imediat următoare să aibă loc audierea celorlalţi învinuiţi.

Ce spun procurorii că au făcut învinuiţii:

  • Cei 40 au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane USD patrimoniului SNGN Romgaz SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional.
  • Au contribuit la încheierea unor contracte între Romgaz și firma privată în cauză, prin care compania de stat a furnizat ”cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de Romgaz”
  • Au contribuit la obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societăţii private, în condiţiile în care aceasta înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate.
  • Activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către Romgaz a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemul Energetic Naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi subminării economiei naţionale.

UPDATE: În dosar apare și Ioan Niculae

Potrivit unor surse citate de Mediafax, în acest dosar apare și omul de afaceri Ioan Niculae, patronul firmei InterAgro, care are datorii la Romgaz.

Ioan Niculae afirmă că nu a comis nicio ilegalitate şi că datoriile pe care grupul InterAgro le avea către Romgaz erau eşalonate, potrivit unei convenţii încheiate cu producătorul de gaze înainte de perioada în care a beneficiat de preţuri reduse, iar plăţile erau în grafic.

„Încă nu ştiu pentru ce sunt acuzat, oficial. Am aflat şi eu din presă. Nu am comis nicio ilegalitate, iar alături de InterAgro, alte 13-14 firme au beneficiat de aceste facilităţi”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro.


O serie de companii au avut posibilitatea, potrivit legii, să cumpere în perioada mai 2009-31 octombrie 2010 gaze exclusiv din producţia internă, la preţuri mult mai mici comparativ cu cele din import.

„Datoriile noastre la Romgaz erau eşalonate, în urma unei convenţii încheiate înainte de acordarea facilităţilor, şi erau plătite în grafic, la zi”, a spus Niculae.

Omul de afaceri a afirmat că în perioada mai 2009-31 octombrie 2010 a primit 55% din necesarul de gaze, din producţia internă, şi din cauza faptului că preţurile la import erau mari a ales să funcţioneze doar cu ce a cumpărat de la Romgaz şi să suspende activitatea a trei din cele şase combinate de îngrăşăminte din portofoliu.

„M-au anunţat pe 24 decembrie că trebuie să mă prezint pe 29, dar avocaţii mei erau toţi în concediu, şi din acest motiv nu m-am dus. O să merg săptămâna viitoare”, a mai susţinut Niculae.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: