joi

25 aprilie, 2024

2 iunie, 2021

Planul Național de Redresare și Reziliență depus oficial luni la Bruxelles și publicat miercuri de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, respectă la limită (cu un procent calculat de 20,5% din alocarea generală) cerința Comisiei Europene de alocare a 20% dintre fonduri către digitalizare.

La prezentarea PNRR, ministrul Cristian Ghinea recunoștea că are emoții din această cauză pentru negocierile viitoare cu Comisia Europeană, care ar putea ca în analiza anumitor proiecte să nu considere că au un aport la digitalizare, deși România crede asta. ”Dacă se va întâmpla asta, vom suplimenta unele proiecte, vom introduce altele noi, nu e un cap de țară”, asigura ministrul Ghinea.


Spre comparație, Germania distibuie procesului de digitalizare mai mult de jumătate din banii alocați țării prin Macanismul de Redresare și Reziliență.

(Citiți și:”Atenție la ”V”: Economia – și România odată cu ea – își revine la valoarea din 2019, dar la o cu totul altă calitate. Au apărut CRONICILE 90 – titlurile și autorii”)

În planul românesc, există un capitol special – ”Cloud guvernamental și sisteme publice digitale interconectate”, căruia îi sunt alocate 2 miliarde euro, cu următoarele livrabile:

  • Cloud guvernamental – legarea tuturor ministerelor și a agențiilor guvernamentale într-o singură rețea și o singură bazăde date interoperabilă
  • 8,5 milioane cetățeni care vor avea cartea de identitate electronică
  • 30.000 de funcționari publici instruiți digital
  • 100 biblioteci finanțate ca HUB-uri de învățare și dezvoltare de aptitudini digitale pe tot parcursul vieții
  • 65 structuri sprijinite în domeniul securității cibernetice

Restul fondurilor de digitalizare sunt împărțile în alți piloni ai PNRR. O parte importantă este cuprinsă și în capitolul ”Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii”, unde proiecte de digitalizare sunt cuprinse sub conceptele:

  • Indexare automată a pensiilor
  • Îmbunătățirea administrării marilor contribuabili

Fonduri de digitalizare se găsesc și la capitolul ”Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, și reforma companiilor de stat”, unde se vorbește de:

  • 4.000 de contracte de finanțare pentru digitalizarea IMM-urilor
  • Fond pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes

Fonduri speciale de digitalizare vor fi alocate și administrațiilor locale, PNRR prevăzând constituirea unui ”Fondul local pentru tranzitia verde și digitala” ( alocare totală de 2,1 miliarde euro). Din acest fond local vor fi finanțate și proiecte pentru digitalizare în localități.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: