10 mai, 2017

RCS & RDS, compania deținută de Digi Communications, a fost înștiințată oficial de către DNA, în 8 mai, că are calitatea de suspect în cadrul anchetei privind săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și spălare de bani, legate de drepturile de televizare a meciurilor de fotbal organizate de Liga Profesionistă de Fotbal.

Anunţul a fost făcut de Digi Communications N.V., printr-un amendament la prospectul său de ofertă publică de acțiuni, acum în derulare la Bursa de Valori București (BVB).

„La data de 5 mai 2017, anumite persoane fizice, inclusiv două persoane care dețin în acest moment poziții de conducere în principala filială a Societății, RCS & RDS, Ioan Bendei și Mihai Dinei, precum și fostul Director General al RCS & RDS, Alexandru Oprea, au fost înștiințate în mod oficial de către DNA ca sunt anchetate în legatură cu săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și spălare de bani. La data de 8 mai 2017, RCS & RDS a fost înștiințată oficial de către DNA că are calitatea de suspect în cadrul anchetei în curs cu privire la aceleași fapte”, spune documentul citat.


Digi Communications informează, totodată, că investitorii care au subscris deja în cadrul ofertei publice de vânzare de acțiuni pot trimite notificările de retragere a subscrierilor până la ora 17.00 în data de 10 mai 2017.

(Documentul Digi Communications poate fi consultat AICI – link)

Oferta Publică la Bursă

Digi Communications N.V., care controlează operatorul de televiziune prin cablu RCS & RDS, a inițiat o ofertă publică prin care Fondul de investiţii Carpathian Cable Investment și alți acționari vând prin BVB un pachet de peste 20% din acțiunile DIGI.

Investitorii instituționali mai pot subscrie până la ora 16, miercuri 10 mai, în vreme ce subscrierea pe tranșa investitorilor instituționali s-a închis la ora 12.00.

Pe tranșa investitorilor de retail s-au subscris  de 21 de ori mai multe acțiuni decât cele 3,26 milioane de acţiuni cât au fost alocate acestei tranşe.


Valoarea maximă a acțiunilor Digi Communication puse în vânzare ar putea fi de 1,218 miliarde de lei, dacă prețul final de adjudecare va fi și cel maxim, de 56 lei/acţiune, conform prospectului ofertei publice inițiale (IPO) publicat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Pe de altă parte, prețul de adjudecare ar putea fi mai apropiat de cel minim de 38 de lei pe acțiune, mai ales din cauza gradului mare de îndatorare al firmei. Prospectul de ofertă a menționat de la bun început implicarea companiei în ancheta legată de drepturile de televizare și doar informația privind calitatea de suspect a celor doi membri ai conducerii și a companiei fiind de dată recentă.

Miercuri sau joi ar putea fi anunţat preţul final de adjudecare a ofertei, decontarea tranzacțiilor prin sistemul Depozitarului Central Român va avea  loc la data de 15 mai 2017, iar pentru a doua zi este prevăzută începerea tranzacționării acțiunilor DIGI la Bursa de Valori București.

Ancheta

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 05 mai 2017, împotriva lui Dumitru Dragomir, fost preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Ioan Bendei – pentru dare de mită și spălare de bani, respectiv Mihai Dinei – pentru complicitate la dare de mită și complicitate la spălare de bani, cei doi fiind încă membri ai conducerii RCS & RDS.

Fostul director general al companiei, Alexandru Oprea, este și el urmărit penal pentru complicitate la dare de mită.

Potrivit DNA, în perioada aprilie 2009 – mai 2011, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), ar fi pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care ar fi primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul Bendei Ioan.

„Banii respectivi, au fost pretinși și primiți de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 08.04.2008 între LPF și consorțiul constituit din două societăți comerciale, printre care și societatea administrată de suspectul Bendei Ioan”, spune un comunicat al DNA.

„Această sumă de bani a fost disimulată ulterior, sub forma unor plăți făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune încheiat între o firmă controlată de inculpatul Dumitru Dragomir și compania de televiziune prin cablu.

„În cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitație având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiției Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiționale 2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011.
„În urma desfășurării licitației cu strigare, consorțiul de firme menționat anterior a fost declarat câștigător, prețul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).

„În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat LPF acordarea unor condiții contractuale mai avantajoase.

„În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-și interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligațiilor contractuale ale consorțiului, a solicitat reprezentanților companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu o firmă pe care acesta o controla”.

(Citiți AICI comunicatul integral al DNA – link)

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: