12 decembrie, 2023

Conferința COP28 debutase în forță, cu promisiuni privind înăsprirea măsurilor în lupta împotriva schibărilor climatice, însă documentul final nu va conține formulări radicale ci doar recomandări fără acceptarea clară a tuturor statelor participante a sintagmei cheie „eliminarea treptată a utilizării combustibililor fosili” dorită cu ardoare de activiștii de mediu.

La conferința de presă a Alianței „Dincolo Petrol și Gaze”, oficiali de înalt nivel din 6 țari au cerut ca documentul final al reuniunii COP28 să conțină „un limbaj ambițios și clar privind combustibilii fosili”.

În cursul zilei de luni, au părut să crească speranțele pentru o decizie istorică. Comentând schița textului, activiștii de mediu erau optimiști că majoritatea țărilor susțin exprimări clare pentru eliminarea treptată a hidrocarburilor și că doar un grup redus se opune.


Conclavul COP28 al ONU, desfășurat într-un enorm centru expozițional în Dubai „Expo City” care a avut parte și de mici proteste zilnice autorizate pe holuri, se apropie de un deznodământ final.

Multe dintre cele aproape 200 de țări implicate în negocieri și grupurile ecologiste cu statut de observator pledează pentru un limbaj dur în documentul final „Global Stocktake” – documentul principal al summit-ului – și solicită un angajament clar de renunțare la combustibilii fosili, însă sunt state care vor o abordare mai lină pentru schimbările climatice.

Debut furtunos, final liniștit

Lucrările COP28 s-au deschis acum aproape două săptămâni cu o serie de anunțuri mărețe și multe angajamente. La final însă se pare că câteva sunt câteva țări foarte influente care nu acceptă înserarea în documentul final a angajamentului universal de eliminare treptată a utilizării combustibililor „fosili”.

Se pare că țările producătoare de hidrocarburi au reușit totuși să obțină eliminarea din textul final interzicerea treptată a utilizării cărbunelui, petrolului şi gazului, și să se facă vorbire doar de o reducere pe baze voluntare.


​Un nou draft al textului final din cadrul Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP28), în curs de desfăşurare la Dubai, nu mai include eliminarea treptată a utilizării cărbunelui, petrolului şi gazului, transmite luni agenţia DPA, citată de Agerpres.

Documentul de 21 de pagini, publicat luni seara, menţionează doar reducerea consumului şi producţiei de combustibili fosili. Într-o versiune anterioară, eliminarea treptată era încă menţionată drept una dintre opţiuni.

Dezamăgire totală la activiști

Organizaţiile de mediu au reacţionat, exprimându-şi dezamăgirea profundă. Jan Kowalzig, expert în climatologie la organizaţia Oxfam, a vorbit despre o „formulare timidă”, care se îndepărtează de subiectul combustibililor fosili.

Nici celelalte ţinte – triplarea utilizării energiilor regenerabile şi dublarea eficienţei energetice – nu au fost menţionate drept obiective, ci doar ca posibile măsuri .

„COP28 nu trebuie să se încheie astfel”, a declarat expertul în climatologie Jan Kowalzig.

Obiectivul limitării încălzirii globale la +1,5 grade Celsius peste valorile din perioada preindustrială, stabilit prin Acordul de la Paris privind clima, încheiat în 2015, va fi probabil, aruncat pe fereastră” odată cu acest draft, „în pofida asigurărilor contrare din alte locuri din text”, a adăugat Kowalzig.

Jan Kowalzig a transmis un apel către Uniunea Europeană pentru a nu fi de acord cu declaraţia finală. Ţările în curs de dezvoltare şi aliaţii lor trebuie să solicite îmbunătăţiri semnificative, a subliniat el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: