luni

15 iulie, 2024

7 aprilie, 2022

Patronatul Producătorilor industriali de medicamente din România (PRIMER) acuză joi că niciun ministru al Sănătăţii „nu a călcat” în fabricile private de medicamente, scrie Agerpres.

Directorul executiv al PRIMER, Dragoş Damian (foto), citat într-un comunicat de presă transmis de organizaţie, a afirmat că metodologia de calcul a preţului medicamentelor trebuie schimbată „urgent”, pentru că zeci de tratamente ieftine sunt în pericol de a fi scoase din fabricaţie.

„Profesorul Alexandru Rafila vorbeşte public în premieră despre rolul strategic al celor circa 30 de fabrici de medicamente din România. Probabil că, dacă nu ar fi fost pandemia şi războiul, nici acum autorităţile medicale nu ar fi luat în seamă acest domeniu economic.

Este un discurs opus faţă de ceea ce am auzit în ultimii cinci ani de la alţi oficiali în funcţie şi acum la Ministerul Sănătăţii sau CNAS, care ne spuneau ‘dacă nu vă convine, puteţi pleca’ atunci când le solicitam ajutorul.


Niciun ministru al Sănătăţii nu a călcat în fabricile de medicamente din ţară aflate în proprietate privată”, a declarat Dragoș Damian.

Directorul executiv al PRIMER a susţinut că fabricile din ţară pot produce orice medicament ieşit de sub patent, în orice formă de prezentare sau concentraţie, dacă acest lucru este solicitat.

„Fabricile din ţară sunt inspectate de cele mai prestigioase autorităţi din lume şi e scris ‘Made în Romania’ pe medicamente care ajung la pacienţi din 90 de ţări. (…) În fabricile din ţară lucrează 5.000 de specialişti de prim rang şi echipamentele de lucru sunt tehnologie şi digitalizare de ultimă generaţie. Industria farmaceutică din România ajută la crearea unui număr de peste 60.000 de joburi de orizontală şi verticală”, a evidenţiat Dragoș Damian.

Dragoș Damian enumerează măsurile reale care trebuie luate imediat pentru ca pacienţii să aibă acces mai bun la medicamentele fabricate în România, iar sistemul sanitar să realizeze economii:

” Ministerul Sănătăţii trebuie să modifice urgent metodologia de calcul a preţurilor pentru că sunt zeci de medicamente ieftine în pericol de a fi scoase din fabricaţie, sunt solicitări care zac la minister şi de trei ani.

Ministerul de Finanţe trebuie să schimbe taxa clawback şi să scutească de această plată companiile care fac în România investiţii în fabrici noi. Consiliul Concurenţei trebuie să verifice blocajele de pe anumite canale comerciale, sunt jucători care nu vor să achiziţioneze medicamentele fabricate în România pe motiv că sunt prea ieftine”, a transmis directorul executiv al PRIMER.

Ministrul Alexandru Rafila a afirmat, joi, la Conferinţa „Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienţilor la medicamente”, că cele 20 de fabrici de medicamente din ţară aduc 1,5% din Produsul Intern Brut şi trebuie să se asigure funcţionarea acestei industrii, iar politica de preţuri ar trebui „puţin revizuită”, deoarece situaţia este „paradoxală” în condiţiile în care încercându-se să se facă economii se ajunge, în final, să se cheltuie mai mult.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: