Banca Națională a României (BNR) a anunțat, marți, o medie a cursurilor EUR/RON de 4,6822 lei/euro. Mai mult, pe piața interbancară, maximul zilei a fost de 4,6907 lei/euro.
Nu atât înregistrarea statistică a unui nou record istoric este relevantă ( piața a marcat deprecieri istorice pentru leu în fiecare din ultimele cinci zile de tranzacții, cu excepția zilei de luni).
Mai important este că, deocamdată, nici un indicator tehnic de analiză nu prevede altceva decât consolidarea tendinței de depreciere, iar trecerea de pragul de la 4,68 trimite leul într-o „zonă necartografiată”.
„Nu știm ce urmează. Este greu de estimat atât impactul taxei pe active cât și cel al incertitudinilor bugetare. Este vorba de o testare reciprocă, a toleranței BNR de către piață și a estimărilor acesteia de către BNR”, spune economistul unei mari bănci din România.
Pe de altă parte, „BNR nu poate păstra și dobânda și cursul, undeva dezechilibrele macroeconomice trebuie să crape”, a mai spus economistul citat.
După ce BNR a determinat o corecție pozitivă, luni, prin operațiunea repo prin care a atras de pe piață 12,8 miliarde de lei, deprecierea monedei naționale a prin din nou viteză, în urma declarațiilor lui Darius Vîlcov, consiliuerul primului ministru, privind calcului și modul de plată a taxei pe activele bancare.
Iniţial, băncile au interpretat că taxa se calculează anual şi doar se plateste trimestrial, dar Darius Vîlcov a precizat, luni după amiază, că și calculul se va face trimestrial, în funcție de media ROBOR pe ultimul trimestru.
(Citiți și: „Efectul Vîlcov” pe BVB – Bursa a închis din nou pe roșu)
Motivul principal al deprecierii este îndoiala privind soliditatea bugetului de stat, despre care nu se cunosc decât câteva cifre, lăsate să transpară, mai degrană ca niște promisiuni.
Prognoze
Estimările economiştilor celor mai mari bănci din România privind deprecierea leului în acest an variază, deocamdată, între 4,73 şi 4,77 lei / euro.
Banca Transilvania estimează cursul la un maxim de 4,73 de lei/euro și o medie de 4,71 a cursului în 2019, respectiv la maxime de 4,78 în 2020 și 4,84 lei / euro în 2020.
Cea mai recentă estimare a Băncii Comerciale Române este de 4,77 lei / euro cursul la sfârșitul anului 2019
„Bineînţeles, multe depind de voinţa BNR de a permite variaţii mai mari ale leului în piaţă”, scriau Horia Braun Erdei, economistul şef şi Eugen Şinca, economist senior la BCR într-un raport din 7 ianuarie .
BRD se aşteaptă ca piaţa să testeze nivelul de 4,70 (lei/euro), iar pentru 2019, plafonul se poate muta la 4,75 „pe fondul problemelor din economie (o creștere economică mai lentă, creșterea deficitelor gemene)”.
Media anticipațiilor analiştilor CFA România pentru orizontul de 12 luni este de 4,7427 lei / euro, dar a fost şi 4,7526 lei / euro în octombrie, iar pentru orizontul de 6 luni este de 4,6991 lei / euro (de la 4,7087 în octombrie).