La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

Demiterea guvernului Dăncilă: Urgențele în suspensie și ce urmează pentru România

de Victor Bratu , 10.10.2019

 

Guvernul Vioricăi Dăncilă a fost demis, moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție fiind adoptată joi de Parlament, cu 238 voturi pentru (cu 5 mai multe decât minimum necesar).

Viorica Dăncilă rămâne însă la Palatul Victoria să asigure interimatul (poate emite doar acte necesare pentru administrarea treburilor publice – n. red.) până ce Parlamentul va valida un nou guvern.

Actuala structură a Parlamentului face însă dificile negocierile pentru formarea unei noi majorități, chiar dacă misiunea următorului guvern va fi, în principal, cea de a asigura buna organizare a scrutinurilor din 2020.

Cel mai greu îi va fi următorului premier să pregătească și să obțină aprobarea Parlamentului pentru proiectul de Buget 2020.

Urgențele rămase în suspensie după Guvernul Dăncilă

Rămas la Palatul Victoria să administreze lucruri curente, Guvernul Dăncilă are câteva restanțe majore, pe care însă nu le mai poate rezolva:

  • Nominalizarea unei noi propuneri de comisar european
  • Construcția bugetului pe 2020
  • Deblocarea licitațiilor 5G
  • Eliminarea plafonării prețului gazelor naturale

În legătură cu primul punct, este atribuția guvernului să facă această nominalizare, dar numele transmis la Bruxelles după respingerea Rovanei Plumb nu este acceptat de președintele-ales al Comisiei Europene (Dan Nica).

Ursula von der Leyen așteaptă rapid o nouă nominalizare, dar Viorica Dăncilă nu mai are autoritate să facă propria propunere. Pe de altă parte, este de așteptat ca premierul interimar să încerce să blocheze variantele pe care i le va sugera președintele Iohannis dacă formarea noului guvern va întârzia.

„Mă voi implica la nivel european ca să nu fie acceptat un comisar european propus din partea unui guvern demis”, le-a spus șeful statului jurnaliștilor prezenți, joi, la Palatul Cotroceni.

Celelalte 3 mari restanțe cad clar în sarcina viitorului guvern, care va avea însă probleme să obțină o susținere parlamentară.

Câștigători politici: PNL și Victor Ponta

Succesul moțiunii de cenzură este, în primul rând, succesul PNL, care a fost ”vârf de lance” al campaniei de demitere a guvernului Vioricăi Dăncilă. PNL afirmă că este gata să preia guvernarea, cu premier Ludovic Orban, dar are în față, în cel mai bun caz, perspectiva unui guvern minoritar.

Guvern minoritar care va trebui să negocieze repetat majorități în parlament și care, probabil, nu var avea puterea să impună modificări legislative spectaculoase.

Succesul moțiunii de cenzură este, în al doilea rând, succesul lui Victor Ponta, al cărui ”merit” este spargerea monolitului PSD din Parlament. Este de așteptat ca Victor Ponta să continuie asaltul asupra fostului partid.

Consultările la Cotroceni încep vineri

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că ”prima etapă a consultărilor” începe vineri, de la ora 11. În cadrul unei declarații făcute la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a spus că cea mai bună opțiune ar fi organizarea de alegeri anticipate și că va încerca să vadă, în cadrul consultărilor, dacă există un consens politic pe această temă.

Mă bucur că rațiunea a prevalat și la nivelul Parlamentului s-a conturat o opoziție care, în pofida viziunii și orientărilor politice diferite, s-a implicat și a arătat că poate lucra împreună pentru a da jos acest guvern dezastruos. Este un semn de maturitate politică, pentru că orice zi cu Guvernul Dăncilă ar fi însemnat, pentru România, încă o zi pierdută.

Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11:00, pentru că avem urgentă nevoie de un nou guvern. Voi asculta opțiunile partidelor și voi propune o soluție de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă și eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea.

Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate. Aceasta însă nu se poate face decât dacă există un consens al formațiunilor parlamentare actuale.

În cadrul consultărilor, voi constata în ce măsură există un astfel de consens și care este cea mai bună variantă pentru bunul mers al României în perioada imediat următoare.

Din acest moment, prioritară devine punerea în aplicare a celei mai bune soluții constituționale pentru ca românii să fie cât mai puțin afectați de efectele acestei perioade post-moțiune. (…)

Voi lua o decizie cu respectarea Constituției și având în vedere ca, indiferent de opțiunea aleasă, să fie asigurată stabilitatea României. Faptul că moțiunea de cenzură a trecut reprezintă fără îndoială o mare reușită, dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici.

De aceea este esențial ca românii să iasă în număr mare, cât mai mare, la vot, pentru că, într-o democrație, votul la prezidențiale, la alegerile locale și parlamentare este singurul care poate hotărî în ce direcție merge România” a spus președintele Iohannis.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.10.2019

Lăsați un comentariu


Europa

OUG privind statutul cetățenilor britanici din România în cazul unui Brexit fără acord

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă privind regimul cetăţenilor din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără un acord, a… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Igor Dodon l-a desemnat premier pe un consilier prezidențial

Iulian Soare

La o zi după debarcarea premierului proeuropean Maia Sandu, președintele moldovean Igor Dodon l-a desemnat ca înlocuitor al acesteia pe unul dintre consilierii săi, Ion… Mai mult

Europa

UE – 13 noi proiecte de apărare: România participă la 5, și conduce 2 dintre acestea

Victor Bratu

Statele membre UE au aprobat marți demararea a 13 noi proiecte sub umbrela PESCO, în care Franța va juca un rol predominant care reflectă dorința… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Nu am mai avut vacanțe în ultimii 2 ani, am stat să păzesc țara de PSD

Vladimir Ionescu

În conferința de presă organizată miercuri, la sediul PSD, președintele a fost întrebat despre vacanțele sale și despre imaginea unei zile de muncă la Cotroceni.… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis anunță participarea la o dezbatere electorală, dar nu cu Viorica Dăncilă

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, de la sediul PNL, că săptămâna viitoare va participa la o dezbatere electorală la care interlocutori îi vor fi… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban a demis din guvern consilierii Vioricăi Dăncilă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că a mai demis încă un rând de reprezentanţi ai PSD. Din deciziile publicate… Mai mult

Stiri

Minuta BNR – Problemele principale: Incertitudinile investițiilor, creșterea defictului de cont curent, creșterea salariilor și pensiilor

Adrian N Ionescu

Dezbaterile de politică a consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) au relevat, în noi dimensiuni, aceleași probleme cu care se confruntă România… Mai mult