luni

5 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 iunie, 2017

Marius Andruh, președintele Consiliului general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, și cel puțin șase membri ai Comisiei de matematică din CNATDCU și-au dat demisia, după ce ministrul Educației a reorganizat instituția.

Ministrul Pavel Năstase a suplimentat netransparent numărul membrilor din comisiile de specialitate din cadrul CNATDCU, instituția care decide verdictele de plagiat în cazul lucrărilor de doctorat.

Componența Consiliului a fost aleasă anul trecut, în urma unui proces transparent organizat de fostul ministru al Educației Mircea Dumitru, care a creat norme pentru a putea fi selectați și cercetători români de prestigiu de la universități și institute din străinătate.


Pe mandatul actualului Consiliu au fost pronunțate verdicte de plagiat în cazul mai multor politicieni, precum fostul premier Victor Ponta, fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne Petre Tobă și primarii Robert Negoiță și Florentin Pandele (soțul Gabrielei Firea).

Aducerea unor persoane cu simpatii politice și mai puțin exigente cu normele de etică din cercetare ar putea face imposibile verdictele de plagiat în cazul demnitarilor, întrucât deciziile se iau prin vot.

De altfel, Pavel Năstase a emis deja un Ordin de ministru prin care a schimbat structura Consiliului General, organismul de conducere al CNATDCU care votează deciziile echipelor care analizează acuzațiile de plagiat.

Potrivit Platformei România 100, au fost înlocuiți aproape o treime din membri Consiliului general, iar cei trei vicepreședinți, schimbați. În total, până acum au fost schimbați 14 președinți de comisii.


De asemenea, Năstase a suplimentat cu opt poziții componența Consiliului general și apoi a făcut numiri fără a explica modul în care s-a făcut selecția.

Demisia președintelui Marius Andruh

Profesorul universitar Marius Andruh – membru titular al Academiei Române, al Academiei Europa (Londra) și membru corespondent al Academiei Europene de Știinte, Arte și Litere (Paris) – a demisionat marți din postul de președinte CNATDCU, din cauza acestor modificări făcute de Pavel Năstase.

„Am luat această decizie ca urmare a schimbărilor operate în componența CNATDCU, în baza Ordinului nr. 3991/2017, publicat pe 12 iunie în Monitorul Oficial. Au fost schimbați în mod netransparent și fără nicio justificare președinți de comisii și, implicit, cei trei vicepreședinți, fără o evaluare prealabilă a activității acestora și fără informarea Consiliului General despre eventualele nereguli constatate, în condițiile în care, în repetate rânduri, v-ați declarat mulțumit de activitatea CNATDCU.

Mai mult, în anumite comisii au pătruns cadre didactice/cercetători a căror activitate științifică este contestată de către comunitatea academică, ceea ce se va răsfrânge asupra activității și credibilității CNATDCU„, scrie Andruh în demisie.

Demisii în Comisia de Matematică

Printre șefii de comisii schimbați se numără și profesorul universitar Vasile Brînzănescu, cel care era președintele Comisiei de Matematică.

Miercuri, acesta și încă cel puțin patru membri ai Comisiei de Matematică au demisionat, deși fuseseră numiți anul trecut pentru mandate de patru ani.

În locul profesorului Brînzănescu a fost numit I. Chițescu, despre care unul dintre demisionari, profesor Liviu Ornea, spune în demisia adresată ministrului Pavel Năstase:

„Nu cred că are statura științifică necesară pentru a fi membru al acestei comisii, cu atît mai puțin pentru a o conduce. Pot detalia oricînd, dacă considerați necesar”.

„Mă văd deci constrîns să vă înaintez demisia mea din Comisia de Matematică a CNATDCU”, încheie Ornea.

Viorel Roș, pus șef la Comisia cu cele mai multe acuzații de plagiat care vizează politicieni

La Comisia de Științe Juridice a fost numit președinte profesorul Viorel Roș de la Universitatea Nicolae Titulescu, unul dintre avocații care au apărat în instanță mari acuzați de corupție, lideri ai lumii politice.

El a fost adus în locul lui Mircea Bob, profesor la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, cel care a condus comisia care a confirmat plagiatele lui Victor Ponta și Gabriel Oprea.

Platforma lui Dacian Cioloș cere anularea Ordinului de ministru care schimbă structura CNATDCU

Platforma România 100 solicită, într-un comunicat, „abrogarea ordinului de luni și cooptarea în cadrul Consiliului a unor membri care se bucură de recunoaștere academică și integritate morală, criterii care au stat la baza selecției CNATDCU din 2016”, deoarece „decizia poate avea efecte ireversibile asupra mediului universitar românesc, punând în pericol toate eforturile de recredibilizare a cercetării academice și, implicit, decreștere a calității educației universitare”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: