Chestiunea

Creşterea costului forţei de muncă, cea mai mare din ultimele şase trimestre

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul I 2019 cu 16,35% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor anunţate de INS.… Mai mult

05.06.2019

Evenimentul

Semestrul european – lupa pe România: nicio măsură pentru a corecta deficitul structural. Observațiile Consiliului UE

România nu a luat niciun fel de măsuri pentru a corecta evoluția deficitului structural și încadrarea sa în obiectivul pe termen mediu, reiese din documentele… Mai mult

05.06.2019

Analiză

Ajustare de 3 mld. euro în 8 luni, în condițiile creșterii pensiilor cu 15% peste 4 luni. Investițiile ies din discuție

Bugetul general consolidat a consemnat după primele patru luni din anul 2019 un deficit de 11,4 miliarde lei, echivalent cu 1,11% din PIB estimat pentru… Mai mult

04.06.2019

Evenimentul

Execuție bugetară ca în criză, într-o creștere economică de top: Deficitul la 4 luni – dublu față de cel de anul trecut

Deficitul bugetar de 1,1% din PIB din primele patru luni este rezultatul politicilor publice axate pe creșterea cheltuielilor obligatorii (salarii și asistență socială), dublate de… Mai mult

03.06.2019

Cronicile

Demisii la CNATDCU, după ce ministrul Educației a a făcut schimbări în componența acestei instituții care se ocupă de plagiatele din tezele de doctorat

de Mariana Bechir 14.6.2017

Marius Andruh, președintele Consiliului general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, și cel puțin șase membri ai Comisiei de matematică din CNATDCU și-au dat demisia, după ce ministrul Educației a reorganizat instituția.

Ministrul Pavel Năstase a suplimentat netransparent numărul membrilor din comisiile de specialitate din cadrul CNATDCU, instituția care decide verdictele de plagiat în cazul lucrărilor de doctorat.

Componența Consiliului a fost aleasă anul trecut, în urma unui proces transparent organizat de fostul ministru al Educației Mircea Dumitru, care a creat norme pentru a putea fi selectați și cercetători români de prestigiu de la universități și institute din străinătate.

Pe mandatul actualului Consiliu au fost pronunțate verdicte de plagiat în cazul mai multor politicieni, precum fostul premier Victor Ponta, fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne Petre Tobă și primarii Robert Negoiță și Florentin Pandele (soțul Gabrielei Firea).

Aducerea unor persoane cu simpatii politice și mai puțin exigente cu normele de etică din cercetare ar putea face imposibile verdictele de plagiat în cazul demnitarilor, întrucât deciziile se iau prin vot.

De altfel, Pavel Năstase a emis deja un Ordin de ministru prin care a schimbat structura Consiliului General, organismul de conducere al CNATDCU care votează deciziile echipelor care analizează acuzațiile de plagiat.

Potrivit Platformei România 100, au fost înlocuiți aproape o treime din membri Consiliului general, iar cei trei vicepreședinți, schimbați. În total, până acum au fost schimbați 14 președinți de comisii.

De asemenea, Năstase a suplimentat cu opt poziții componența Consiliului general și apoi a făcut numiri fără a explica modul în care s-a făcut selecția.

Demisia președintelui Marius Andruh

Profesorul universitar Marius Andruh – membru titular al Academiei Române, al Academiei Europa (Londra) și membru corespondent al Academiei Europene de Știinte, Arte și Litere (Paris) – a demisionat marți din postul de președinte CNATDCU, din cauza acestor modificări făcute de Pavel Năstase.

“Am luat această decizie ca urmare a schimbărilor operate în componența CNATDCU, în baza Ordinului nr. 3991/2017, publicat pe 12 iunie în Monitorul Oficial. Au fost schimbați în mod netransparent și fără nicio justificare președinți de comisii și, implicit, cei trei vicepreședinți, fără o evaluare prealabilă a activității acestora și fără informarea Consiliului General despre eventualele nereguli constatate, în condițiile în care, în repetate rânduri, v-ați declarat mulțumit de activitatea CNATDCU.

Mai mult, în anumite comisii au pătruns cadre didactice/cercetători a căror activitate științifică este contestată de către comunitatea academică, ceea ce se va răsfrânge asupra activității și credibilității CNATDCU“, scrie Andruh în demisie.

Demisii în Comisia de Matematică

Printre șefii de comisii schimbați se numără și profesorul universitar Vasile Brînzănescu, cel care era președintele Comisiei de Matematică.

Miercuri, acesta și încă cel puțin patru membri ai Comisiei de Matematică au demisionat, deși fuseseră numiți anul trecut pentru mandate de patru ani.

În locul profesorului Brînzănescu a fost numit I. Chițescu, despre care unul dintre demisionari, profesor Liviu Ornea, spune în demisia adresată ministrului Pavel Năstase:

“Nu cred că are statura științifică necesară pentru a fi membru al acestei comisii, cu atît mai puțin pentru a o conduce. Pot detalia oricînd, dacă considerați necesar”.

“Mă văd deci constrîns să vă înaintez demisia mea din Comisia de Matematică a CNATDCU”, încheie Ornea.

Viorel Roș, pus șef la Comisia cu cele mai multe acuzații de plagiat care vizează politicieni

La Comisia de Științe Juridice a fost numit președinte profesorul Viorel Roș de la Universitatea Nicolae Titulescu, unul dintre avocații care au apărat în instanță mari acuzați de corupție, lideri ai lumii politice.

El a fost adus în locul lui Mircea Bob, profesor la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, cel care a condus comisia care a confirmat plagiatele lui Victor Ponta și Gabriel Oprea.

Platforma lui Dacian Cioloș cere anularea Ordinului de ministru care schimbă structura CNATDCU

Platforma România 100 solicită, într-un comunicat, “abrogarea ordinului de luni și cooptarea în cadrul Consiliului a unor membri care se bucură de recunoaștere academică și integritate morală, criterii care au stat la baza selecției CNATDCU din 2016”, deoarece “decizia poate avea efecte ireversibile asupra mediului universitar românesc, punând în pericol toate eforturile de recredibilizare a cercetării academice și, implicit, decreștere a calității educației universitare”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.6.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Outsourcing-ul: România pierde teren în clasamentul global al atractivității

Adrian N Ionescu

România a coborât 10 poziții până pe locul 28, în clasamentul pe 2019 al celor mai atractive destinații pentru transferul de afaceri (outsourcing) ale companiilor… Mai mult

Stiri

Trei liceeni din Sibiu participă la Olimpiada Geniilor, în SUA, cu două proiecte revoluționare

Vladimir Ionescu

Trei liceeni de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu participă la Olimpiada Geniilor, o competiție organizată de Oswego State University of New York, între… Mai mult

Stiri

Proiect de lege al USR privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor

Vladimir Ionescu

USR depune marţi în Parlament un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor, a anunţat la RFI deputatul Stelian Ion (foto). Parlamentarul… Mai mult

Europa

Nouă Directivă UE privind accesul la informaţiile financiare private pentru combaterea infracțiunilor transfrontaliere

Vladimir Ionescu

Consiliul UE a adoptat vineri o directivă privind facilitarea utilizării informaţiilor financiare pentru prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a anumitor infracţiuni, inclusiv cele de… Mai mult

Stiri

Coaliția pentru Libertatea Comețului și a Comunicării: Noul proiect anti-tutun lovește un întreg sector economic

Razvan Diaconu

Coaliția pentru Libertatea Comețului și a Comunicării (CLCC) consideră că inițiativa de hiper-reglementare în domeniul tutunului promovată de câțiva membri ai Parlamentului lovește un întreg… Mai mult

Stiri

CNAIR anunță: Autostrada Soarelui s-a stricat din cauza soarelui

Razvan Diaconu

Autostrada Soarelui s-a stricat din nou, de data aceasta din cauza căldurii, anunță Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Într-o postare pe Facebook preluată… Mai mult

Stiri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, vizită oficială la Washington

Iulian Soare

Nicu Popescu, ministru de Externe în Guvernul Maia Sandu, începe luni o vizită oficială la Washington. El a scris pe pagina de Facebook: ”Una dintre… Mai mult