luni

22 iulie, 2024

8 ianuarie, 2019

Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a demisionat pe neașteptate, luni, cu mai mult de trei ani înainte de expirarea mandatului, în 2022. Demisia este efectivă începând cu data de 1 februarie 2019.

Decizia lui Jim Yong Kim vine pe fondul neînșelegerilor cu Administrația SUA pe teme schimbărilor climatice și a nevoii creșterii resurselor de care dispune banca, potrivit Reuters.

Jim Yong Kim, nominalizat de fostul președinte SUA Barack Obama, a făcut o prioritate din finanțarea proiectelor de energie verde și a retras sprijinul pentru proiectele energetice bazate pe cărbune.


Președintele Băncii Mondiale a evitat să se confrunte public cu președintele Donsald Trump, al cărui obiectiv este tocmai relansarea sectorului carbonifer din SUA.

Totuşi, conform unei tradiţii nescrise veche de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, şeful celei dintâi este nominalizat de americani, iar pe cel al FMI îl desemnează europenii.

Cel mai mare acţionar al Băncii Mondiale sunt Statele Unite ale Americii.

Jim Yong Kim urmează să lucreze la o firmă din domeniul infrastucturii care operează în ţările în curs de dezvoltare şi va reveni în boardul firmei Partners in Health, o firmă de advocacy, al cărei co-fondator a fost acum 30 de ani.


Născut la Seul acum 59 de ani, Jim Yong Kim este de profesie medic şi începând cu data de 1 iulie 2012 a devenit cel de al 12-lea preşedinte al Băncii Mondiale, primul său mandat expirând în data de 30 iunie 2017.

înainte de a prelua conducerea Băncii Mondiale, Jim Yong Kim a fost preşedinte al Universităţii Dartmouth, una din cele mai prestigioase instituţii academice din SUA.

Directorul general al băncii, Kristalina Georgieva, va prelua, interimar, şi postul de preşedinte, începând cu data de 1 februarie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: