21 martie, 2023

O delegație de politicieni și oameni de afaceri cehi, inclusiv președintele Camerei Deputaților de la Praga, Markéta Pekarová Adamová, va călători săptămâna aceasta la Taipei pentru a discuta investiții în domeniul cipurilor ce urmează a fi făcute de Taiwan în Cehia.

Guvernul Taiwanului intenționează să investească 33 de milioane de dolari în Cehia în domenii legate de dezvoltarea tehnologiilor avansate, deplasarea de săptămâna aceasta fiind legată exact de punerea la punct a acestui plan și de implementarea lui.

„Taiwanul este un partener comercial important al Republicii Cehe. Nu numai că împărtășim valori comune, dar companiile locale au investit miliarde de coroane cehe și au creat mii de locuri de muncă. Relațiile noastre excelente vor fi întărite în continuare”, a declarat Pekarová Adamová, citată de Euractiv.


Pekarová Adamová dorește, de asemenea, să discute despre planurile de a înființa un centru comun de cercetare în domeniul cipurilor. Taiwanul va găzdui experți cehi și le va oferi cunoștințe avansate în tehnologia semiconductorilor ce vor fi folosite ulterior în centrul de cercetare.

Apropierea de Taiwan a transformat Cehia într-o țintă a criticilor Beijingului

Pe lângă oportunitățile economice, vizita delegației pragheee în Taiwan are un puternic mesaj politic. Prietenia cu Taiwanul a transformat Cehia într-o țintă a criticilor dure ale Beijingului, care consideră Taiwanul o provincie a sa.

În timp ce alte state evită întâlnirile cu oficiali taiwanezi,  Cehia și-a propus consolidarea relației cu această țară până la cel mai înalt nivel.De exemplu, noul președinte ceh Petr Pavel a vorbit recent la telefon cu omologul său taiwanez.

(Citește și: „Taiwan anunță investiții în Lituania, în tehnologie laser și producție de semiconductori„)

Europa de Est, factor cheie în relația UE – Taiwan

Cehia nu este singurul stat din estul Europei care a căzut în dizgrația Chinei. Țările din Europa Centrală sunt factori cheie în dezvoltarea relațiilor UE-Taiwan, întrucât 60% din toate interacțiunile ce au loc între această țară și Uniune sunt realizate, în realitate, prin guverne și oficiali din estul continentului, conform unui raport al Institutului Central European de Studii Asiatice (CEIAS) citat săptămâna trecută de către Euractiv.


Din 2019 până în 2022, activitatea Uniunii Europene legată de Taiwan a crescut de la 23 de interacțiuni (cazuri de implicare în domenii guvernamentale, parlamentare, de securitate cibernetică, economic etc.) la 167, potrivit datelor CEIAS.

Cea mai mare parte a acestei creșteri poate fi explicată prin acțiuni inițiate de Lituania, Slovacia, Cehia și Polonia, primele două având mai multe angajamente cu Taiwanul decât mari țări europene precum precum Franța și Germania.

Există trei motive principale pentru interesul manifestat de țările din Europa Centrală și de Est față de Taiwan:

  • politicieni mult mai critici față de Beijing (în comparație cu cei occidentali)
  • așteptările investiționale ale statelor ECE neonorate de China (promisiuni de investiții uriașe făcute în cadrul formatului 16+1)
  • noile oportunități de afaceri.

„Taiwanul este recunoscut de țările ECE ca o țară foarte dezvoltată, ce poate oferi un nou val de investiții regiunii, în special în industriile de înaltă tehnologie, precum semiconductorii”, precizează unul ditre editorii CEIAS EU-Taiwan Tracker.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: