9 noiembrie, 2020

Deficitul balanței comerciale a depășit 13 miliarde de euro după primele nouă luni ale anului (6% din PIB estimat), potrivit datelor publicate de INS.

Pe septembrie 2020, exporturile au depășit șase miliarde euro dar au rămas sub nivelul din aceeași lună a anului trecut (-0,5%), în timp ce importurile au avansat cu 4%, la peste 7,6 miliarde euro, în apropierea  maximului istoric atins în mai 2019.

Pragul de 1,5 miliarde euro deficit lunar fost depășit din nou, la fel ca în luna august, iar tendința consemnată în T3 2020 a fost una de reluare a creșterii deficitului comercial față de anul precedent, după ce în iulie se părea că vom reuși să limităm trendul de majorare semnificativă, declanșat în condiții de pandemie.


Cumulat, livrările la extern pe primele nouă luni din 2020 au atins 44,81 miliarde euro iar importurile (inclusiv costurile de transport şi asigurare) au urcat la 57,87 miliarde de euro. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi a crescut ușor, până la 80,7% dar a rămas mult sub cel din perioada de criză 2010 – 2012, semnal important de atenționare pentru stabilitatea macroeconomică.

Datele cu evoluția lunară din 2019 și 2020 arată că luna octombrie va fi și mai dificilă, tocmai prin efectul de bază nefavorabil pentru exporturi (octombrie 2019 a marcat recordul istoric al exporturilor lunare ale României). Mai mult, în prima lună din ultimul trimestru al anului trecut ne-am apropiat de pragul de două miliarde de euro deficit, ceea ce se poate repeta pe fondul importurilor pentru finalul de an și a creșterii veniturilor.


Reiterăm că, pentru a reuși să oprim și să reversăm acest dezechilibru extern cronic, tot mai accentuat, ar trebui să punem accentul pe piața externă și să înregistrăm evoluții mai bune la export decât la import. Ceea ce presupune mai multă producție competitivă și mai puțin consum intern, cu reorientarea bugetului public spre investiții.

Pe primele nouă luni din 2020, schimburile cu țările din UE au fost de 32,92 miliarde euro la export și 42,37 miliarde euro la import (aproximativ 73% din total atât la exporturi, cât și la importuri). La schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 11,90 miliarde euro și importuri de 15,50 miliarde euro (circa 27% din total la exporturi şi la importuri). Au rezultat, astfel, solduri negative de circa -9,5 miliarde euro în schimburile cu ţările din UE şi de -3,6 milliarde euro pe relaţiile extracomunitare.

Soldul sectorului de mașini și echipamente de transport se îndreaptă spre zero

Sectorul de mașini și echipamente de transport, care a avut în luna iulie 2020 o contribuție importantă în revirimentul exporturilor a reintrat pe minus în luna august iar situația s-a perpetuat în septembrie. Soldul schimburilor sectoriale cumulate de la începutul anului s-a deteriorat cu 58 milioane de euro și se îndreaptă spre zero într-o ramură strategică, singura care mai avea excedent.

 

Minusul cronic pe segmentul altor produse manufacturate a urcat la 3,8 miliarde euro (28% din deficitul total, cu un grad de acoperire sectorial sub pragul de 80%). Deficitul pe zona de produse alimentare a continuat să avanseze la 1,86 miliarde euro iar raportul dintre exporturi și importuri a scăzut sub două treimi ( 64%).

Situația s-a menținut problematică la grupa de combustibili și lubrifianți, unde gradul de acoperire este încă și mai slab și a coborât la doar 38%. Soldul negativ al schimburilor de produse chimice și derivate (unde exporturile acoperă doar ceva mai mult de un sfert din importuri), a reprezentat 6,44 miliarde de euro sau aproape jumătate din deficitul comercial al României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: