duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 decembrie, 2019

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele zece luni ale anului în curs, un deficit de circa 9,2 miliarde de euro sau 4,2% din PIB estimat pentru 2019 (aproximativ 219 miliarde euro).

Majorarea soldului negativ faţă de aceeaşi perioadă din 2018 a fost de 1,67 miliarde euro, respectiv 22% creştere procentuală.

Expandarea cu 22% a deficitului pe partea de bunuri (de la circa 11,6 miliarde de euro la 14,1 miliarde de euro) a fost doar în mică măsură compensată de avansul mai redus al soldului pozitiv pe segmentul de servicii (+4%).


Astfel, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii majorarea deficitului a fost de +47% ( de la -4.730 milioane euro la -6.951 milioane euro).

De reținut creşterile consemnate pe soldurile pozitive la serviciile de transport (+369 milioane euro sau +11% în termeni procentuali) şi la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (+78 milioane euro sau +3,5% în termeni procentuali).

De altfel, serviciile de transport au generat peste jumătate ( 51,4%) din excedentul consemnat per total pe partea de servicii.


Gradul de acoperire pe sectorul de turism (venituri faţă de cheltuieli de profil) a rămas la valoarea de 72% după primele zece luni. Astfel, minusul rezultat a fost mai mult decât dublu față de efectul pozitiv sumei intrate în ţară pe net pe partea de transferuri secundare, care include transferurile private ale românilor plecaţi la muncă în străinătate.

De reținut și ameliorarea de 562 milioane de euro consemnată după primele zece luni pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -), unde minusul net a evoluat de la circa -3,7 miliarde de euro la ceva mai mult de -3,1 miliarde de euro.

Depozitele nerezidenților, în scădere cu 64%

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a scăzut cu 64% pe parcursul primelor zece luni din 2019 (520 milioane euro sold la 30.09.2019 faţă 1.433 milioane euro la finalul anului trecut). De reţinut, cea mai mare parte a sumelor care au ieşit din conturi s-au înregistrat până în luna mai, după care fenomenul s-a mai temperat.

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele zece luni din 2019 au însumat 4.822 milioane euro, cu 1,1% peste faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au situat la 4.768 milioane euro. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 4.205 milioane euro, iar creditele intragrup au continuat tendința de scădere (617 milioane euro față de 999 milioane euro la finele lunii august).

Datoria externă totală a scăzut marginal, până la 108.218 milioane  euro iar creşterea faţă de finalul anului trecut s-a păstrat la circa 8,4 miliarde euro. Cea mai mare parte a reducerii în raport cu luna precedentă s-a regăsit pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung (ajunsă la 73.964 milioane euro), în timp ce datoria pe termen scurt (34.408 milioane euro) s-a diminuat mai puțin.

Evoluție favorabilă, rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la zece luni a fost de 17% sub nivelul de 22,6% consemnat la finele anului precedent (valoare, la rândul ei, mai mică decât cea de 25% de la sfârșitul lui 2017). Din păcate, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a scăzut la 4,8 luni, sub cele 4,9 luni consemnate la finele anului precedent.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) cu rezervele valutare la BNR, a scăzut ușor față de luna precedentă ( 74,8% față de 75%) dar a rămas peste valoarea consemnată în decembrie 2018.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: